МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КРАЉИЦЕ ИЛИ РАДНИЦЕ

Пчела краљица (Википедија)

Пчела краљица (Википедија)

Зашто су једне пчеле предодређене да постану радилице, а друге краљице? Изрека „Оно си што једеш” нарочито важи за женске медоносне инсекте, које порасту у мале, стерилне радилице (раднице) или у велике, плодне краљице, зависно од исхране.

Раније су многи истраживачи мислили да је излучевина коју зову матични млеч одговорна за ову разлику. Ново проучавање указује на то да сигнални молекули у храни младих пчела радилица ограничавају развиће. Та мешавина полена и меда, званог „пчелињи хлеб”, садржи посебну врсту микро РНК (miRNA), некодираних РНК молекула који учствују у експресији гена.

Да би то установили, научници су их додали у храну ларви одгајених у лабораторији. Оне су се развијале спорије, са мањим телима и мањим јајницима од ларви које су храњене без овог додатка. Истовремено су открили да једна а биљна микро РНК издвојена из биљке у „пчелињем хлебу” искључује ген који помаже ларви да се преобрати у краљицу.

Након уношења хране, микро РНК може доспети у пчелина црева и проширити се у целом телу, помажући у регулисању кључних гена. Мада сама биљна микро РНК није довољна да претвори краљицу у радилицу, будуће краљице вероватно не желе да једу поменути „пчелињи хљеб”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар