MEĐU IZMEĐU

KRATKA ISTORIJA UNIVERZUMA

856 pregleda
Dejan Stojković (lična arhiva), Pozivnica

U okviru veoma zapaženog ciklusa „Naši naučnici u svetu”, Klarčeva zadužbina u Beogradu organizuje 30. juna u 18 sati predavanje „Kratka istorija univerzuma”. Predavač je jedan od najistaknutihi srpskih fizičara i kosmologa i jedan od najboljih u svetu poznavalaca „crnih rupa”, prof. dr Dejan Stojković, sa Državnog univerziteta u Bafalu (SAD). Ulaz slobodan.

„Kada bismo celu istoriju Univerzuma smestili u samo godinu dana, gde bi 1. januar bio ,Big Beng`,  a 31. decembar današnji trenutak, onda bi naša Galaksija bila formirana 12. februara, planeta Zemlja 7. septembra, a celokupna pisana ljudska istorija bi stala u poslednjih nekoliko sekundi ovog kosmičkog kalendara. Ovo predavanje pokriće najznačajnije trenutke kosmičke istorije, sa posebnim osvrtom na pojavu intelegentnog života u relaciji sa zakonima fizike.”  (Prof. dr Dejan Stojković).

Dejan Stojković je rođen  u Vranju, završio je fiziku na PMF u Beogradu (kao prvi u generaciji), magistrirao u Institutu za fiziku u Zemunu, a doktorirao na Kejc Vestern univerzitetu (SAD). Uradio je dve postdoktorske studije: jednu na Univerzitetu Alberta, drugu na Univerzitetu Mičigen. University Of Michigan. Trenutno je redovni profesor na Državnom univerzitetu u Bafalu (SUNY). Bavi se kosmologijom – naukom čiji je cilj da objasni nastanak, evoluciju i budućnost svemira.

Dobitnik je više nagrada, od kojih izdvajamo Astorovu (Astor Award), koju mu je dodelio Univerzitet Oksford i nagradu „Marko Jarić”, koju nazivaju „srpskom Nobelom” za fiziku.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar