MEĐU IZMEĐU

KRAVE ĆE NOSITI MASKE

334 pregleda
Bllomberg News/Youtube

Gotovo sav metan koji proizvode izlazi iz njihovih gubica i nozdrva. Kako se to može smanjiti?

Dok žvaću travu na zelenim pašnjacima, izgledaju pitomo i bezopasno, ali neka vas to ne zavara jer krave ispuštaju metan, posebno štetan gas „staklene bašte koji pridonosi globalnom zagrevanju. Poljoprivreda je odgovorna za 12 posto emisije ovih gasova koju uzrokuje čovek, a dobar deo toga odnosi se na metan, drugi najčešći uzročnik zagrevanja nakon ugljen-dioksida. Metan je višestruko štetniji od CO2, ali u atmosferi ostaje samo nešto više od desetak godina, u poređenju sa stotinama godina koliko se dugozadržava ugljen-dioksid. Stoga bi drastično smanjenje emisije metana moglo imati velik učinak na ublažavanje očekivane štete od globalnog zagrevavanja u sledećih nekoliko decenija. Poljoprivreda i stočarstvo stvaraju oko 40 posto metana povezanog s ljudskim aktivnostima, a ostatak industrija fosilnih goriva. Veći deo tog metana nastaje u probavnom traktu krava, koje ga potom podrigivanjem izbacuju.

Gotovo sav metan koji krave proizvode izlazi iz njihovih gubica i nozdrva. Kako se to može smanjiti? Američki poljoprivredni gigant Cargill osmislio je svojevrsnu masku koja pokriva kravlje nozdrve i sadrži filter koji metan pretvara u ugljen-dioksid, koji je manje štetan od metana. Iz kompanije tvrde da se na taj način emisija metana može prepoloviti. No masku tek treba isprobati u realnim uslovima pre nego što se iduće godine ili 2023. nađe u prodaji.

Poznavaocii prilika kažu da je znatno bolje u dodavati crvene algie u ishranu krava. Prema američkoj studiji objavljenoj ove godine, upravo bi alge mogle smanjiti emisiju metana za čak 80 odsto. Potvrde li se takvi rezultati još jednom studijom, to će značiti da crvene alge treba uzgajati u ogromnim količinama, po mogućnosti blizu farmi, kažu sa Kalifornijskog univerziteta.Istovremeno se nameće pitanje kako će odgajivači stoke reagovati na činjenicu da će za pomenute mere morati da izdvajaju više novca, a zauzvrat neće dobiti ništa, osim ako ih ne obeštete nekim podsticajima ili olakšicama.

Ne zna se ni kako će reagovati potrošači naviknuti na meso i mlečne proizvode goveda koja se hrane na tradicionalan način.Emisiju metana je verovatno najlakše suzbiti promjenama ponašanja. U izveštaju Programa za okolinu UN iz maja stoji da tehnološke mere imaju ograničen potencijal u rešavanju problema sa emisijom metana u poljoprivrednom sektoru”.Tri bihevioralne promene – manje bacanja hrane, bolje upravljanje stočnim fondom i prihvatanje zdrave ishrane (s manje mesnog i mlečnog sadržaja) – mogle bi smanjiti emisiju metana za 65 od 80 miliona tona godišnje”, zaključuju naučnici.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar