TESLIANUM

KROĆENJE MOZGA

1.629 pregleda
Najmanji Tesla (skulptura Dragana Radenovića)

Nikola Tesla bio je jedan od najvećih genijalaca, ali šta je doprinelo tome? Veliki srpski naučnik i izumitelj uvežbavao je kako da poveća svoj učinak. Može li svako od nas to primeni?

Najpoznatiji je, svakako, zbog doprinosa u osmišljavanju električnog sistema naizmenične struje, a njegovo ime je upisano na oko 300 najraznovrsnijih patenata. Celog života je nepretano na nečemu radio i često to do kraja dovodio. Stranica „Lajfhakerkom” (Lifehacker.com) na internetu sastavila je spisak navika kojima je uspeo da bude neprikosnoveni inovator.

„Kada dobijem ideju,
ja odmah krenem sa
izgrađivanjem u svojoj mašti”.

Iako je spavao samo dva sata, bez dosledno sprovođenja izvesnih pravila ne bi bio toliko uspešan. Navodimo tri najvažnija saveta:

1. Dobro razmislite pre nego što uradite.

Nikola Tesla je često govorio da može da zamisli mašine, retko je pravio nacrte pre njihove izrade. Taj postupak vizuelnog razmišljanja nije svojstven svim ljudima, a u suštini se sastoji u tome da se potpuno usredsredite na konačan proizvod. Za stvaralačko smišljanje neophodno da se opustitte i da zadatak temeljno razmotrite u svojoj glavi.

U svojoj autobiografiji Nikola Tesla to ovako opisuje: „Moja metoda je drugačija. Ja ne žurim s konkretnim radom. Kada dobijem ideju, ja odmah krenem s izgrađivanjem u svojoj mašti. Menjam konstrukciju, radim popravke i upravljam mašinom u svojoj glavi. Za mene je potpuno nebitno da li testiram turbinu u glavi ili u radionici.”

Veliki naučnik nije rođen s ovim veštinama, već je kao dete izvodio određene vežbe da bi unapredio učinak svog mozga.

2. Izađite u kratku šetnju.

Poznato je da odlazak u kratku šetnju ima svoje prednosti kada je u pitanju nadahnuće. I Nikola Tesla je, izgleda, zastupao takvo mišljenje. Iako su njegove izlasci napolje postali deo opsesivno-kompulzivnog ponašanja, upravo hodajući doživeo je nekoliko „eureka” trenutaka.

„Za razmišljanje nije
neophodna bilo kakva
velika laboratorija”.

Jedna od šetnji donela mu je ideju o naizmeničnoj struji. Godine 1881. Nikola Tesla se preselio u Budimpeštu, oporavljajući se od živčanog sloma, a dok je s prijateljem koračao parkom recitujući poeziju, odjednom mu je sinula ideja o naizmeničnoj struji.

3. Radite sami na izazovima.

Poput mnogih inovatora i kreativaca, i Nikola Tesla je zastupao gledište da se treba osamiti tokom stvaranja i razmišljanja.

Ovo je jedna od njegovih čuvenih izjava: „Um je oštriji i koncentrisaniji u osami i neprekidanoj samoći. Za razmišljanje nije neophodna bilo kakva velika laboratorija. Originalnost pristiže iz osame oslobođene uticaja koji nam ošteti kreativni um. Budite sami, to je tajna izumitelja, budite sami, tada se ideje rađaju.”

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar