U SLICI U REČI

KRSTARENJE KROZ „GALAKSIJU”

534 pregleda

U Galeriji RTS-a predstavljen je drugi broj naučno-popularnog časopisa „Galaksija”. Nekada najbolji naučno-popularni časopis u Jugoslaviji i u jugoistočnoj Evropi obnovljen je posle gotovo 18 godina.

Posle elektronskog izdanja, izašli su i prvi štampani brojevi. Nova „Galaksija” je, prema mišljenju stručnjaka, u međuvremenu stekla zavidan broj čitalaca (107.000) i veliki broj pregleda na internetu – više od milion, od čega je 40 odsto izvan Srbije.

Tesline nanonaočare

Profesor Đura Koruga, sa Mašinskog
fakultetau Beogradu, predstavio je jedan
od najvećih i najsavremenijih tehnoloških
izuma na ovim prostorima – Tesline
nanonaočare.Pomenuti visokotehnološki
pronalazak, o kome piše i u
Galaksiji,
jedinstven u svetu, plod je višedecenijskog
izučavanja i ispitivanja na Mašinskom
fakultetu.
Nagrađan je brojnim inostranim
i domaćim priznanjima, od kojih izdvajamo
zlatnumedalju Međunarodne federacije
pronalazača
sa sedištem u Švajcarskoj.

Na krstarenju kroz drugi broj časopisa, brojne posetioce događaja u Takovskoj 10, vodili su univerzitetski profesori – Dejan Stojković, Predrag Slijepčević, Đuro Koruga, Zoran Nikolić, Dejan Šabić i Milan Tasić, a u ime RTS-a, prisutne je pozdravila Aleksandra Šarković, odgovorni urednik Redakcije naučnog programa RTS-a.

Najviše interesovanja i debatu tokom razgovora, izazvao je ekskluzivni članak „Sto srpskih najnaučnika” – redosled vodećih srpskih naučnika u matici i rasejanju, o kome je govorio i profesor Zoran Nikolić sa Fizičkog fakulteta.

Profesor Dejan Šabić govorio je o Pančevačkom ritu i mreži kanala u našoj zemlji, najdužoj u Evropi posle Holandije, a profesor Milan Tasić iz Vranja govorio je o beskonačnosti i o tome zašto je neobjašnjiva.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar