MEĐU IZMEĐU

KRV: IZ GRUPE „A”U GRUPU „0”

309 pregleda

Naučnici Univerziteta „Britiš Kolumbija”su laboratorijskim testiranjima pomoću enzima promenoči krvnu grupu davaoca – tip „A”u univerzalni tip „0”, prenosi Bi-Bi-Si.

Naučnici veruju da su otkrili siguran način promene krvne grupe davaoca u univerzalni tip 0 (nulti), koji je često potreban u hitnim slučajevima kojima je potrebna transfuzija, a kada dođe do nestašice određenih krvnih grupa, piše Bi-Bi-Si.U laboratorijskim testiranjima naučnici su koristili enzime koje stvaraju crevne bakterije i njima su uspeli da efikasno transformišu krvnu grupu „A”u krvnu grupu „0”.

Enzim je svaki protein koji je u stanju da katalizira neku biohemijsku reakciju u živim organizmima. Stručnjaci kažu da bi klinička istraživanja mogla početi uskoro.Naučnici su objasnili da su pomoćuenzima iz crevnih bakterija uspeli da uklone antigene s površine crvenih krvnih ćelija davaoca (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe „A”, ali ne i kod krvne grupe „0”.

Njihovo uklanjanje u ovom procesu izuzetno je važno jer ti antigeni mogu prouzrokovati kobnu imunološku reakciju ako se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu. To znači da će imuni sistem primaoca krvi „pomisliti”da davalac s krvnom grupom „A”zapravo ima krvnu grupu „0”i neće je napasti misleći da je strano telo.

U vanrednim i hitnim situacijama često je vrlo malo vremena za proveru krvne grupe pacijenta kojem je hitno potrebna krv, zbog čega službe za transfuziju u zalihama moraju imati dovoljne količine krvne grupe „0”.

(Izvor Fonet)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar