MEĐU IZMEĐU

KUĆA OD KAFENIH LJUSKI

198 pregleda

Kompanija u Kolumbiji koristi nusproizvod prženja kafe koji kombinuje s recikliranom plastikom i tako gradi domove za stanovanje po pristupačnim cenama.

Kompaniji Woodpecker WPCiz Bogote kombinuje ljuske od kafe i recikliranu plastiku za proizvodnju dovoljno čvrstog materijala od kojeg gradikuće, štale i skladišta.Cena doma za stanovanje iznosi svega 4.500 dolara. Pomenute komponente se lako stransportuju i na udaljene lokacije. Kompanija obično sama gradi, ali ima i kupaca koji posle nabavke obave ostatak posla. Izgradnja je veoma jednostavna i traje manje od sedam dana.

U novembru prošle godine je uragan Jota pete kategorije zahvatio kolumbijsko ostrvo Providens i napravio veliku štetu uništivši 1.300 domova, a najbolje brzo rešenje su bile upravo navedene kuće. One su dobro rešenje za ruralne predele i zajedniece s niskom platežnom moći. Gajenje kafe, inače, zagađuje vodu, a takođe se uništavaju šume koje su staništa osetljivih ekosistema. Stoga je iskorišćavanje nuzproizvoda izuzetno važno.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar