MEĐU IZMEĐU

KUVANO VINO AFRODIZIJAK

277 pregleda
Shutterstock

Kuvano vino tradicionalno se pije u jesen i zimu, najviše za vreme praznika.To je ukusni napitak čija tradicija pripreme dolazi iz Severne Evrope i svojom toplinom okrepljuje, a mirisom tera na sanjarenje. Ali veoma dobro deluje na zdravlje. Naučno je dokazano da štiti srce i krvne sudove, a pomaže u sprečavanju upala u organizmu i deluje ako imate visok krvni pritisak.Ukoliko ga pripremite prema pravilnom receptu, možete ga koristiti za ublažavanje simptoma prehlade. Jedan od prednosti koja se retko pominje jeste da može pomoći ako imate usporen metabolizam.

Vino se sastoji od preko 600 različitih hemijskih jedinjenja. Ono se dobija fermentacijom soka, uglavnom od grožđa. O ovom opojnom napitku postoji i čitava nauka koja se naziva enologija.Kuvano vino kao lek je na dobrom glasu najviše zbog polifenola. To su hemijska jedinjenja izuzetnog antioksidativnog dejstva koja su višestruko korisna za naš organizam.Oni povoljno utiču na kardiovaskularni sistem i jačaju srce i krvne sudove, a potpomažu cirkulaciju krvi kroz mozak i poboljšavaju pamćenje.Polifenoli, takođe, regulišu nivo glukoze u krvi, pa se konzumacija preporučuje kod obolelih od dijabetesa. Flavonoidi iz vina čuvaju srce i krvne sudove, smanjuju rizik od srčanih oboljenja a i nivo lošeg holesterola u krvi. Umanjuje se i rizik od pojave tromba u krvi, jer ima sposobnost da razređuje krv.

Resveratrol koji sadrži ima antikancerogeno dejstvo, sprečava rast tumorskih ćelija i deluje preventivno na nastanak malignih oboljenja. Posebno se preporučuje kod karcinoma jajnika, istraživanja su pokazala da se šanse za oboljenje smanjuju, čak, za 50 odsto. Vino sadrži vitamine A, B i C i 13 minerala, a vitamin B ne nestaje starenjem.Kada su u pitanju kalorije crveno vino u 100 grama ima otprilike 66, a belo 82 kalorije, sve zavisi od sorte grožđa, dodavanja šećera i drugih faktora.Što se tiče procenata alkohola on isto nije ujednačen, kreće se od 90 do 150 grama po litru. Proporučljivo ga je piti umereno, najbolje samo čašu dnevno, tada će imati pozitivne efekte na organizam.Svako preterivanje negativno će uticati na zdravlje jetre. Pijte ga uz dobar obrok. Crveno vino se dobro slažu uz pečenja. Ovaj napitak će pomoći razgradnji hrane i boljem varenju, a piceatanol redukuje masne naslage u telu. Kalorije iz vina, inače, nemaju nikakvu hranljivu vrednost.

Tanini u košticama i semenkama grožđa su izuzetno lekoviti. Ali oni su ujedno krivci za onaj suv i opor ukus u ustima nakon konzumiranja crvenog vina. Kako vino sazreva oni postaju blaži i vino gubi oporost.U umerenim količinama doprinosi efiksnijem radu probavnog trakta utičući blagotvorno na želudačne sokove. Sve preko litre dnevno ne smatra se umerenim i može izazvati stomačne probleme, dijareju, pa i povraćanje.Resvreratol kojim je naročito bogato kuvano vino jača srce i krvne sudove. Čaša-dve nakon obroka smanjiće rizik od srčanog udara.I te kako pojačava libido i kod muškaraca i kod žena. Pripremite večeru za dvoje, a na meniju neka vam obavezno bude čaša ovog aromatičnog afrodizijaka. Uz pravu atmosferu i zanimljiv meni ono je odlična uvertira za romantično druženje.

(N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar