MEĐU IZMEĐU

KVANTNI SVETSKI REKORD

260 pregleda
Ilustracija

Istraživanje bi moglo dovesti do mreža koje bi bile otporne na hakovanje.

Istraživači u Pekingu postavili su novi svetski rekord kvantno bezbedne direktne komunikacije (QSDC) od 102,2kilometra. Time su oborili prethodni rekord od 18 kilometara, prema izveštajima Eurasian Times-a. Brzine prenosa bile su izuzetno male od 0,54 bita u sekundi, ali i dalje dovoljno dobre za šifrovanje tekstualnih poruka i telefonskih poziva na udaljenosti od 30 kilometara, napisao je vođa istraživanja Long Guilu. Rad bi na kraju mogao dovesti do komunikacije otporne na hakovanje, jer svaki pokušaj prisluškivanja na kvantnoj liniji može biti odmah otkriven.

QSDCkoristi princip preplitanja da bi obezbedila mrežu. Kvantna fizika nalaže da su zamršene čestice povezane, tako da ako promenite svojstvo jedne tako što ćete je meriti i druga će se trenutno promeniti. Taj potez efektivno onemogućava hakovanje. U teoriji čestice ostaju povezane čak i ako su udaljene svetlosnim godinama. U tom slučaju takvi sistemi trebalo bi da rade na velikim udaljenostima.

Isti istraživački tim je postavio prethodni rekord za optička vlakna i osmislio „novi dizajn fizičkog sistema s novim protokolom da bi se postigla veća udaljenost. Oni su ga pojednostavili tako što su eliminisali „komplikovani podsistem aktivne kompenzacije koji se koristio u prethodnom modelu. „Ovo omogućava ultranisku stopu kvantne greške bita (QBER) i dugoročnu stabilnost protiv buke iz okoline.Kao rezultat, sistem može da izdrži mnogo više takozvanog gubitka kanala koji onemogućava dekodiranje šifrovanih poruka. To im je zauzvrat omogućilo da produže vlakno sa 28,3 kilometara na rekordnih 102,2. „Eksperiment pokazuje da je međugradska kvantna bezbedna direktna komunikacija preko optičkog kabla izvodljiva s današnjom tehnologijom, rekli su istraživači.

Istraživači u Kini obavili su i bezbedan kvantni video poziv putem satelita ali vlakna predstavljaju drugačiji skup izazova. „Ako danas, gde se dešava sve više napada prisluškivanja, zamenimo delove interneta kvantnim kanalima, ti delovi će imati dodatnu sposobnost da osete i spreče prisluškivanje, čineći komunikaciju još bezbednijom, rekao je Long.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar