MEĐU IZMEĐU

LAŽNIH DOKTORATA: +1.200

695 pregleda
Miodrag Stojković (Vikipedija)

Genetičar Miodrag Stojković izjavio je danas da u Srbiji, prema podacima republičke inspekcije, ima najmanje 1.200 lažnih doktorata, a da su poseban problem neakreditovana odeljenja fakulteta i kupovanje diploma. On je u intervjuu za „Južne vesti” rekao da je obrazovanje u Srbiji potpuno srozano.

Prema rečima prof. dr Miodraga Stojkovića,
jedini način da se povrati ugled srpskog
obrazovanja jeste kontrola svih diploma.

„Mi smo daleko od toga da imamo dobro obrazovanje, u smislu da je to provereno, onako papirološki. Fakultet ili univerzitet nije više u obavezi da ako vi donesete diplomu sa nekog drugog fakulteta proveri istinitost te diplome”, rekao je Stojković koji vodi Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu.

Prema njegovim rečima, jedini način da se povrati ugled srpskog obrazovanja je kontrola svih diploma. „Ne možete da pustite nekog ko je diplomirao u nedelju. Ne možete da pustite nekoga ko je za četiri dana položio 10 ispita i napisao da je studirao u mestu B, a studirao je u mestu A, ali to nije znao. Prešli smo, nažalost, na hiperprodukciju”, kazao je Stojković.

Najveći problem zašto se „lažnim doktorima”ne staje na put, kako kaže doktor Stojković, jeste u sistemu. „Problem je da li ste podobni ili niste. Ako ste podobni, niko vas neće goniti, ali ako niste, onda drvlje i kamenje na vas. To će sve da bude tako, dok se ne pošalje znak da takvi nemaju šanse, ne da grade karijeru, nego da gube sve što su do tada postigli. Kazna je jedini način da se naučimo nečemu”, ocenio je Stojković.

(Izvor Danas)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar