MEĐU IZMEĐU

LEČENJE KRVLJU ZARAŽENIH

172 pregleda

U SAD je odobreno lečenje virusa korona krvnom plazmom ljudi koji su ozdravili, s tim da će se taj metod primenjivati samo u krajnjem slučaju, prenosi televizija „Zvezda”.

Uprava za kontrolu hrane i lekova SAD objavila je prošle nedelje pravila primene ove vrste lečenja. U dokumentu se ističe da istraživanja još nisu završena, i da se ovo lečenje može primenjivati samo ako je pacijent životno ugrožen – na primer, ukoliko broji manje od 30 udisaja u minuti ili ukoliko mu je nivo kiseonika u krvi niži od 94 odsto od normalnog.Za transfuziju plazme lekar mora dobiti dozvolu Uprave za kotrolu hrane i lekova, ističe se.

U dokumentu se navodi i da davalac mora ispuniti određene uslove – mora biti potvrđeno da je bio zaražen koronom, s tim da dve sedmice pre davanja plazme ne sme imati nikakve simptome bolesti. Štaviše, testom se mora potvrditi da ta osoba više nije nosilac Kovida-19.Takođe se ističe da je ovaj metod lečenja korone plazmom već primenjivan u Kini i Izraelu. Ranije je takav način lečenja primenjivan u borbi protiv atipične pneumonije, a još ranije protiv španske groznice. Međutim, tada je transfuzija vršena u ranim fazama lečenja. 

(Izvor Sputnjik)

O autoru

administrator

Ostavite komentar