MEĐU IZMEĐU

LEČI I GIHT I KORONU

306 pregleda
Getty Images

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Nature otkriva da probenecid ima široke antivirusne odlike, što ga čini jednim od primarnih kandidata u borbi ne samo protiv novog koronavirusa.

Istraživanje naučnika sa Univerziteta Džordžija u SAD nudi novu nadu za izgledan lek u borbi protiv bolesti kovd-19 koja je dosad uzela više od četiri miliona života širom sveta.Obzirom da pandemija novog koronavirusa ne jenjava i da brojke novozaraženih rastu zbog širenja dosad najopasnije delta varijante, svako potencijalno širenje baze lekova koji bi pomogli u obuzdavanju kovida-19 je dobrodošlo, jer ih ionako nema previše.

Istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Nature otkriva da probenecidima široke antivirusne odlike, što ga čini jednim od primarnih kandidata u borbi ne samo protiv novog koronavirusa, nego i drugih virusa poput gripa i RSV-a. Probenecid” već ima odobrenje FDA u SAD, no dosad se koristio primarno za lečenje gihta i široko je dostupan. Taj se lek nalazi na tržištu već 40 godina i ima minimalne nuspojave.Ovaj antivirusni lek deluje protiv svih RNK respiratornih virusa koje smo testirali, uključujući virus SARS-CoV-2. RSV, novi koronavirus i virus gripa cirkulišu u istoj sezoni. Poenta je da se zapravo jednom tabletom može potencijalno smanjiti infekcija i razvoj bolesti, ističe Ralf Trip, autor studije sa spomenutog univerziteta.


(Emedz.net)

Virusi ulaze u ćelije domaćina i tamo se razmnožavaju, a probenecid blokira taj proces razmnožavanja, što virus sprečava da se širi po telu.Trip je u istraživanju pokazao da se taj lek ponaša kao prepreka pre izlaganja virusu, a i nakon zaraze novim koronavirusom i virusom gripa. Testiranja je sprovodio na životinjskim modelima, a lek se pokazao delotvornim i u borbi protiv RSV virusa in vitro, dok su istraživanja in vivo još u toku.

Iako bi se lijek primarno mogao koristiti kod zaraženih osoba, obzirom da sprečava širenje virusa u organizmu, mogao bi se potencijalno koristiti i kao prevencija protiv zaraze i samog razvoja bolesti.Prebenecid, takođe, može potencijalno povećati uspešnost drugih terapija, primerice za podizanje potencije antibiotika, pa je moguće koristiti ga zajedno s drugim lekovima u toku lečenja. Naučnici trenutno istražuju koja doza bi mogla imati najveći učinak u borbi protiv virusa u čovekovom telu.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar