MEĐU IZMEĐU

LEGO KOCKICE – IZOLATOR

209 pregleda

Lego, najpopularnija dečja kocka koja je napravljena od ukrštenih plastičnih blokova, pokazala se, prema novim istraživanjima, kao veliko otkriće u kvantnoj informatici.

 Kada govorimo o legu, jedina granica je dečja mašta, (i možda platežna moć roditelja), ali tek sada, posle 50 godina otkriven je njen potencijal koji može da se koristi u naučne svrhe. Istraživači Lankaster univerziteta stavili su četiri kocke u poseban frižider koji može da ledi na minus 273 stepena (to je 2.000 puta hladnije od vakuuma u dubokom svemiru), samo da vide šta će se desiti. To što su otkrili može da promeni savremenu tehnologiju zauvek.

„Naša istraživanja su značajna zato što smo otkrili da su lego kocke odlični termalni izolatori na ekstremno niskim temperaturama”, kaže Dmitrij Zmejev koji je vodio istraživanja. Ovi posebni frižideri su važan napredak u tehnologiji 21. veka, jer veoma niska temperatura koju proizvode može da posluži za naučna istraživanja u sferama fizike i inženjerstva, a i u kvantnoj informatici.

Obična plastična struktura lega može mnogo da pomogne u istraživanjima, to će smanjiti troškove, tako da sredstva mogu da usmere na druge projekte. Sledeći korak je za štampanje trodimenzionalne lego kocke koju će koristiti kao termalni izolator za istraživanja.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar