MEĐU IZMEĐU

LEK OD 2,1 MILIONA DOLARA

700 pregleda

Američki regulatori su odobrili puštanje leka u promet u maju ove godine. Lek se uzima jednokratno, a cena nije nimalo pristupačna.

 Samo jedna doza leka zolgensma švajcarske farmaceutske kompanije „Novartis” košta 2,1 miliona dolara, što ga čini najskupljim medicinskim sredstvom na svetu.

Novi lek za spinalnu mišićnu atrofiju zolgensma postao je važan pokretač osetno boljih poslovnih rezultata u trećem tromesečju, objavio je njegov proizvođač, švajcarski farmaceutski div „Novartis, prenosi „Nacionalna geografija.

 Ukupni prihodi ove kompanije u trećem tromesečju porasli su 10 odsto, na 12,2 milijarde dolara. Neto dobit uvećana je osam odsto, na dve milijarde dolara. Među tri ključna pokretača rasta u „Novartisu” izdvajaju zolgensmu gensku terapiju za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije, uz kosentiks, lek za psorijazu i artritis i entresto kojim se leče hronične srčane bolesti.

U razdoblju od jula do septembra lek je generisao prihode od 160 miliona dolara, navode u „Novartisu, prvi put objavljujući konkretne brojke.

Polovina pacijenata koji danas uzimaju zolgensmu, ranije se lečila konkurentskim proizvodom američkog „Biogena”. Lek je imao uspeha u SAD, ali još čeka odobrenje regulatora u Evropskoj uniji i Japanu. Izvršni direktor „Novartisa” Vas Narasimhan tvrdi da to nema nikakve veze s nedavno objavljenim izveštajima o navodnoj manipulaciji podacima iz istraživanja. Ipak, priznaje da još ima otvorenih pitanja u vezi s njegovom proizvodnjom.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar