MEĐU IZMEĐU

LEK ZA GOJAZNOST U STOMAKU

1.275 pregleda
Stomačne bakterije (Klivlend klinika)

Ukoliko se ubrza metabolizam masnog tkiva, smanjuje se gojaznost. To su ustanovili u Istraživačkom institutu Klivlendske klinike (SAD). Metabolički postupak u kojem nastaje trimetilaminoksid (TMAO) – hemikalija koju stvaraju stomačne bakterije u toku varenja holina, lecitina i karnitina, supstance pronađenim u mnogim životinjskim proizvodima, uključujući crveno meso – povezan je s većim većim izgledima da se bude suviše debeo.

Prethodno istraživanje je ovu stvar dovelo u vezu s većom verovatnoćom pojave teških kardiovaskularnih tegoba, uključujući srčane bolesti i moždane udare.

Istraživači su se usredsredili na enzim monoksigenazu 3 (FMO3), koji sadrži flavin, a zadužen je da TMAO pretvara u svoj aktivni oblik. Tako su otkrili su da su miševi koji su izgubili ili isključili gen FMO3 bili pošteđeni gojaznosti. Ujedno je kod glodara bez ove „nasledne jedinice” zabeležena veća ekspresija gena povezanih s više metabolički aktivnih smeđih masnih ćelija.

U toku proučavanja je potvrđeno da je 435 ispitanika imalo visok TMAO i da su bili više izloženi dijabetesu tipa 2. Naime, debljina, dijabetes i kardiovaskularne bolesti su u tesnoj sprezi. Poznato je da mikrobi utiču na kardiovaskularne bolesti, ali još nema konkretnih dokaza da stomačne bakterije uplivišu na gojaznost.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar