MEĐU IZMEĐU

LEPENAC OD 10.000 LETA

170 pregleda
Shutterstock

Srpski naučnici rekonstruisali lice praistorijskog muškarca.

Srpski arheolozi, bioarheolozi i informatičari, predvođeni prof. dr Sofijom Stefanovićem rekonstruisali su lice drevnog stanovnika Lepenskog vira iz čuvenog groba broj 69.Da li je moguće vratiti u život” drevne ljude? Da li je moguće komunicirati sa njima? Prvi put u istoriji posetioci paviljona Srbija u Dubaiju mogu da komuniciraju sa autentičnim, mobilnim i prilagodljivim trodimenzionalnim likom čoveka sa Lepenskog vira koji je zaista živeo u praistoriji i umro na obalama reke Dunav pre više od 10.000 godina.

Srpski naučnici i stručnjaci, uz podršku Nacionalne platforme Srbija stvara, napravili su naučni podvig i stvorili biokinetički model, vernu živu kopiju lica drevnog stanovnika Lepenskog vira. Prvi su osmislili analitičke procese i pomoću informacija skrivenih u kostima napravili su virtuelnog čoveka koji se pojavio kao onaj koji je živeo pre 10 milenijuma. Arheološke rekonstrukcije antičkih lica su odavno poznate. Takvih primera ima kod nas u Viminacijumu, piše Sve o arheologiji. Međuzim, srpski naučnici su ovu nauku podigli na novi nivo. Spojili znanje stečeno proučavanjem ljudskih kostiju (biantropologija) s naukom o DNK i drugim forenzičkim analizama, ne samo da bi stvorili tačno, realistično lice čoveka u tri dimenzije, već da bi ga animirali i doveli u život s realnim ekspresijama lica. I to nazivaju digitalna ljudska tehnologija (DHT).Ko je bio ovaj muškarac?

Poseban vid sahranjivanja u sedećem položaju, s prekrštenim nogama (lotus položaj), uočen je kod ovog muškarca u grobu br. 69 iz Lepenskog vira u periodu od 8.170-7.594. godine pre naše ere. Ovakav način sahranjivanja ukazuje da je tako sahranjena osoba imala poseban društveni status tokom života u toj zajednici.Na osnovu antropoloških analiza zna se da je imao oko pedeset godina kada je umro, da je bio visok oko 180 santimetara i imao 72 kilograma, a i da se dosta hranio ribom. Takođe, bio je izuzetno fizički aktivan tokom života.Kopija lica čoveka koji je živeo pre 10.000 godina pokazuje istu mimiku kakvu je imao lovac-sakupljač iz toga vremena.

Dostignuće digitalne ljudske tehnologije označava savršen brak arheologije, nauke i tehnologije igara.Ovaj drevni čovek svetu predstavljen je 16. decembra u Dubaiju, u paviljonu Srbija na Svetskoj izložbi Ekspo 2020.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar