MEĐU IZMEĐU

LET NA UGLJEN-DIOKSIDU

267 pregleda

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu možda su pronašli način kako smanjiti zagađenje izazvano vazdušnim saobraćajem. Pretvorili su ugljen-dioksid (CO2) u gorivo s nultom emisijom otrovnih gasova.Tehnika se sastoji od zagrevanja mešavine limunske kiseline, vodonika i katalizatora sastavljenog od gvožđa, mangana i kalijuma da bi se ugljen-dioskid pretvorio u tekuće gorivo za pogon mlaznih aviona, piše Engadget.

Takav pristup je jeftin, jednostavan i koristi materijale kojih ima u izobilju, a znatno je jeftiniji od procesa pretvaranja hidrogena i vode u gorivo.Gorivo je trenutno proizvedeno samo u laboratorijskim uslovima i u minimalnim količinama (samo nekoliko grama), ali predstavlja veliki napredak u proizvodnji goriva koja ne zagađuju okolinu.Naravno, za komercijalnu upotrebu potrebno je još puno rada i usavršavanja tehnika i procesa. Trenutno, još uvek nije pronađen način kako efikasno prikupiti ogromne količine ugljen-dioksida.

Naučnici su u potrazi za industrijskim partnerima koji bi omogućili masovnu proizvodnju. Kad bi u tome uspeli, dobili bi još jednu alternativu koja bi bila izuzetno popularna za avio-prevoznike. Vazdušni promet se tako polako prebacuje na čistije energetske izvore, a mnogi planiraju i kupovinu električnih aviona ili aviona koji koriste neke druge vrste goriva.Prednost spomenute metode je ta što ne bi bilo potrebno menjati avione, pošto postojeći motori mogu koristiti gorivo zasnovano na ugljen-dioksidu.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar