MEĐU IZMEĐU

LETEĆI ZMAJ IZ DOBA JURE

726 pregleda
Sciencephoto/Profimedia

Leteći gmizavac pripadao je grupi ranih pterosaurusa koji su lutali zemljom pre 160 miliona godina.

Naučnici su otkrili fosilne ostatke takozvanog letećeg zmaja, pterosaurusa iz doba Jure koji je ranije bio poznat samo na severnoj hemisferi – i u Čileu!Leteći gmizavac pripadao je grupi ranih pterosaurusa koji su lutali zemljom pre 160 miliona godina, imao je dugačak, zašiljen rep, krila i oštre zube, preneo je Rojters.Fosilni ostaci takozvanog letećeg zmaja otkriveni su u pustinji Atakama u ovoj južnoameričkoj zemLji.

Pterosaurusi, međutim, nisu stvarno bili leteći dinosaurusi kako se često kaže. Kao ni mnogi izumrli morski reptili poput ihtiosaurusa, pterosaurusi ne pripadaju grupi dinosaurusa iako im – iz naše perspektive – veoma nalikuju, a i živeli su u isto vreme.Paleontolozi su do sada otkrili raznovrsne primerke ove životinje koji su planetu nastanili pre oko 160 miliona godina. Neki od njih su bili sasvim majušni, živeli su među drvećem i hranili se insektima. No, među pterosaurusima su bila i najveća leteća stvorenja svih vremena kao što je kecalkoatl, koji je ime dobio po asteckom pernatom zmijolikom bogu.

Novootkrivene fosilne ostatke otkrio je Osvaldo Rohas, direktor Prirodnjačkog i kulturnog muzeja u pustinji Atakama, a zatim su ih dodatno istražili naučnici sa Univerziteta u Čileu.Detalji o otkriću tih stvorenja u južnoj hemisferi objavljeni su u časopisu Acta Palaeontologica Polonica.

Otkriće ukazuje na bliske veze i moguću migraciju između severne i južne hemisfere u vreme kada se verovalo da je većina južnih kopnenih masa sveta bila povezana na superkontinentu zvanom Gondvana.Postoje pterosaurusi pripadnici ove grupe i na Kubi, koji su očigledno bili obalske životinje, pa su najverovatnije migrirali između severa i juga ili su možda jednom došli i ostali, ne znamo, rekao je Džonatan Alarkon sa Univerziteta u Čileu, naučnik koji je vodio istraživanje.

(Izvor Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar