MEĐU IZMEĐU

LEVITACIJA ĆELIJE

237 pregleda
Scientific Reports

Naučnici su ustanovili da matične ćelije koje levitiraju (lebde u vazduhu) pomoću zvuka spontano formiraju okrugle strukture. Ova tehnika bi se mogla koristiti za uzgoj tkiva ili jednostavnih minijaturnih organa, a da stručnjaci ne moraju fizički manipulisati ćelijama i potencijalno ih oštetiti ili promeniti u procesu.

Inženjerstvo ili stvaranje tkiva za terapeutsku upotrebu, poput komada hrskavice za popravku kolena, nije lak zadatak. Hemikalije i sile koje se koriste za podsticanje ćelija da se formiraju u željeni oblik mogu narušiti njihovu funkciju nakon implantacije, piše New Scientist. Stručnjaci su ovom metodom, koja se temelji na akustičnoj levitaciji, stimulisali rast ćelija i interakcije njihovih opni (zidovi) da se kreira trodimenzionalna ćelijska struktura. Suspendirane ćelije su se pomicale prema čvorištima akustičnog pritiska, gde su se održavale u akustičnoj levitaciji u savršeno ravnim monoslojevima.

Zanimljivo je da su se održavanjem monoslojeva mezenhimalnih matičnih ćelija (MSC) tokom razdoblja od 24 sata MSC-ovi spontano samoorganizovali iz ćelijskih listova u stanične sferoide. Ova metoda je proverila održivost MSC-a i pokazala veći kapacitet diferencijacije u poređenju sa standardnim uslovima dvodimenzionalne kulture.Mezenhimalne matične ćelije (MSC) predstavljaju grupu multipotentnih ćelija izolovanih iz humane koštane srži i periosta, koje in vitro zadržavaju sposobnost diferencijacije u brojna tkiva.

Multipotentne su i deluju protivupalno i imunomodulatorno. Njihova uloga primarno je usmerena na lučenje bioaktivnih činilaca koji prepoznaju mesto ozlede ili upale, posreduju u imunološkom odgovoru, smanjuju upalu i podstiču regeneraciju tkiva.Istraživanje pod imenom Self-organization of human stem cells into spheroids in a multinode acoustic levitationobjavljeno je u časopisu The Journal of the Acoustical Society of America.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar