SUNČEVA AVLIJA

LIGNJE SVETLE U KOSMOSU

379 pregleda

NASA je u svemir, preciznije na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), lansirala oko 5.000 vodenih medvedića (tardigrade) i 128 beba lignji koje svetle u mraku.

Životinjice su do ISS stigle u pošiljci koju je dostavila raketa SpaceX-a. Vodeni medvedići su dugoživeća malena bića ,dugačka oko jednog milimetra. Izgledom podsećaju na neku deblju životinjicu, stoga su dobili nadimak vodeni medvedići. Izuzetno su žilavi, mogu preživeti ekstremno zračenje, visoke i niske temperature, čak i boravak u vakuumu svemira, piše Science Alert.


Vodeni medvedić

Astronauti na Međunaordnoj svemirskojstanici će istraživati koji principi iza molekularne biologije medvedića utiču na neposredno i dugoročno prilagođavanje životu u orbiti Zemlje. Naučnici se nadaju da će ove informacije pružiti vitalne uvide za buduće terapije koje bi mogle omogućiti bolje zdravlje astronauta tokom dužih svemirskih misija.

Naime, one se u za njih nepovoljnim uslovima osuše”, odnosno uđu u fazu obamrlosti u kojoj mogu preživeti i više godina, sve dok situacija u okolini opet ne postane povoljna. Zbog te svoje posebne moći vodeći medvedići su savršena bića za istraživanje mogućnosti prilagođavanja za život u svemiru.

Zračenje hiljadama puta jače

„Vodeni medvedići mogu preživeti isušivanje, smrzavanje i zagrevanje iznad tačke ključanja vode. Mogu preživeti hiljade puta veću količinu zračenja nego ljudi i dane ili sedmice s malo ili bez kiseonika”, rekaoo je molekularni biolog Tomas Butbi sa Univerziteta Vajoming (SAD).Već je dokazano da mogu preživeti let u svemir i da se mogu tada i razmnožavati. Takođe znamo da mogu preživeti dužu izloženost vakuumu svemira.

Astronauti na Međunaordnoj svemirskoj stanici će, u saradnji s Butbijem i njegovim kolegama, istraživati koji principi iza molekularne biologije vodenih medvedića utiču na neposredno i dugoročno prilagođavanje životu u orbiti Zemlje. Naučnici se nadaju da će ove informacije pružiti vitalne uvide za buduće terapije koje bi mogle omogućiti bolje zdravlje astronauta tokom dužih svemirskih misija.

Genom vodenih medvedića

Stručnjaci su sekvencirali genom vodenog medvedića Hypsibius sampleplaris i osmislili metode za merenje uticaja različitih uslova okoline na ekspresiju gena životinjicnj, što bi moglo pomoći pri razumevanju činulaca stresa koji utiču na ljude u svemiru, navodi NASA.Svemirski letovi mogu biti izazovno okruženje za organizme, uključujući ljude. Jedna od stvari koju želimo učiniti jeste da shvatimo kako vodeni medvedići preživljavaju i razmnožavaju se u takvim okruženjima i da li možemo išta naučiti o trikovima koje koriste da bismo ih prilagodili za zaštitu astronauta”, dodao je Tomas Butbi.

Poslate i svetleće lignje

SpaceX je na ISS dostavio i svetleće lignje (euprymna scolopes), poznate kao havajske lignje. Ove životinjice dugačke svega tri milimetra u svom telu imaju poseban organ koji proizvodi svetlost na vrlo zanimljiv način. Naime, njihov svetlosni organ ispunjen je svetlećim bakterijama koje emituju svetlo i time lignji osiguravaju zaštitu od grabljivaca. Zauzvrat lignja bakterijama osigurava dom i ishranu.


Svetleće lignje

Naučnici se nadaju da će analizom simbiotskog odnosa bakterija i lignji doznati kako korisni mikrobi u svemiru surađuju sa životinjskim tkivom.Životinje se, uključujući ljude, oslanjaju na mikrobe da bi održali zdrav probavni i imunološki sistem. Za sada ne razumemo u potpunosti na koji način svemirski letovi utiču na te korisne interakcije”, izjavila je mikrobiološkinja Džejmi Foster sa Univerziteta Florida.

Rađaju se bez bakterija

Havajske lignje se rađaju bez bakterija, ali ih nakon rođenja prikupe iz okeana. Astronauti će stoga lignjama dodati bakterije čim ih odmrznu u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Na taj će način stručnjaci moći da posmatraju lignje dok uspostavljaju simbiozu s bakterijama.

Naučnici se nadaju da će na taj način utvrditi koji su se geni lignje aktivirali i deaktivirali da bi postigla ovu simbiozu u svemiru. Ta bi informacija mogla pomoći astronautima da na dugim svemirskim putovanjima bolje održavaju svoje mikrobiome u probavnom i imunološkom sistemu.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar