LESTVICE ŽIVOTA

LJUBAV VISI U VAZDUHU

263 pregleda
Getty Images

Prema novoj studiji, karakterističan potpis halapljivih molekula nalazi se u dahu seksualno uzbuđenih osoba.

Veći protok krvi u genitalije, pojačan puls i proširene zenice su fizičke karakteristike koje otkrivaju da je osoba seksualno uzbuđena. Ali požuda se, takođe, može otkriti u dahu, kao što je sada pokazala studija međunarodnog istraživačkog tima.

S početkom erotskog filma specifično, količina raznih halapljivih organskih jedinjenja u dahu uzbuđenih učesnika naglo je rasla, a ostala jedinjenja brzo su se smanjivala. Osim toga, količine su varirale manje nego u neuzbuđenom stanju.

Prema toj studiji, karakterističan potpis halapljivih molekula nalazi se u dahu seksualno uzbuđenih osoba. Ispitanici su izdisali manje izoprena i ugljen-dioksida, dok je koncentracija produkata razgradnje pojedinih neurotransmitera porasla. Naučnici tvrde da ovo otkriće može klinički pomoći u boljoj proceni seksualnog uzbuđenja i tako pridoneti odgonetanju seksualnih poteškoća.

Naučni zadatak bio je jednostavan: dvanaest muškaraca i dvanaest žena zamoljeno je da pogledaju različite desetominutne filmske isečke nasumično u Istraživačkoj laboratoriji za ljudsku seksualnost, skraćeno SexLab, na Univerzitetu Porto u Portugaliji. Gledali su dokumentarac o putovanju u prirodu, horor film, nogometnu utakmicu i erotski film.

U međuvremenu tim istraživača iz nemačkog Instituta Maks Plank kontinuirano je analizirao dah ispitanika na više od sto halapljivih organskih jedinjenja, dok su istovremeno njihove kolege iz pomenute portugalske laboratorije merile seksualno uzbuđenje ispitanika, primerice određujući porast temperature u genitalijama.

Hemijski trag

S početkom erotskog filma specifično, količina raznih halapljivih organskih jedinjenja u dahu uzbuđenih učesnika naglo je rasla, a ostala jedinjenja brzo su se smanjivala. Osim toga, količine su varirale manje nego u neuzbuđenom stanju.Smanjena koncentracija ugljen-dioksida i izoprena u dahu mogla bi biti zbog toga što su genitalije imale veći protok krvi, dok su mišići i pluća imali manji. Kod muškaraca smo pronašli fenol, krezol i indol. Čini se da su to tipični pokazatelji seksualnog uzbuđenja, kaže Niđing Vang, glavni autor nedavno objavljene studije u naučnom časopisu Nature.

Tvari nastaju tokom razgradnje aminokiseline triptofana, prekursorske materije neurotransmitera serotonina, i tirozina, od kojih naše telo stvara dopamin i noradrenalin. Poznato je da te supstance igraju važnu ulogu u erotskim osećajima i brzo se formiraju. Između ostalog, dovode ljude u euforično stanje duha u toku seksualnog uzbuđenja. Kod jedne ispitanice naučnici su, čak, otkrili dopamin, koji se takođe smatra hormonom sreće, neposredno u njenom dahu.

„Uopšteno, rezultati analize daha bili su jasniji kod muškaraca nego kod žena, ističe Đovani Puljeze iz Instituta Maks Plank. Na primer, istraživači nisu primetili isto povećanje halapljivih tvari kod žena kao kod muškaraca. Štaviše, neke žene erotski filmovi nisu posebno uzbuđivali. „Da bismo povećali ukupni značaj, moramo ponoviti studiju s većim brojem ispitanika, dodaje Đovani Puljeze.

Seksualne poteškoće

Pobliže proučavanje erotike u dahu vredno je truda, ne samo s medicinskog gledišta, tvrde naučnici.Mogućnost neinvazivnog određivanja seksualnog uzbuđenja osobe kroz njeno disanje bila bi veliki napredak u istraživanju seksa, objaššava Pedro Nobre, rukovodilac SexLab-a i profesor na Univerzitetu Porto.

Dosad su takve studije bile otežane činjenicom da se u većini slučajeva senzori moraju postaviti u genitalno područje učesnika testiranja. Prema Nobreu, analiza daha može olakšati procenu seksualnog uzbuđenja i naposletku pomoći u procesu ocenjivanja seksualnih poteškoća.

Ideja za studiju došla je od atmosferskog naučnika onatana Vilijamsa iz Majnca. Njegov tim je u ranijim studijama pokazao da ljudi neprestano emituju hemijske signale u vazduhu preko daha i kože, što se može menjati zavisno od njihovoog emocionalnog stanja.Primerice, u prepunoj bioskopskoj dvorani otkrili su karakteristične halapljive molekule koje su gledaoci izdisali tokom vrlo uzbudljivih scena.

„Studijom o seksualnom uzbuđenju želeli smo da testiramo ostavljaju li i druge jake emocije trag u dahu. Da bismo bolje okarakterisali hemijske signale, testirali smo ovo u kontrolisanim uslovima, a ne u složenom okruženju biskopa, naglašava Vilijams.Predmet daljih istraživanja za istraživače Maks Planka biće pitanje u kojoj meri šaljemo prolazne hemijske signale u razgovoru, prilikom ljubljenja ili zagrljaja, a naš kolega ih percepira – svesno ili nesvesno.

Studija je sprovedena u okviru projekta Obzor 2020 IMPACTEvropske komisije. Odobrena je od strane Etičkog povereništva Fakulteta za psihologiju i vaspitne naukeUniverziteta u Portu.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar