МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЉУБАВНА ВЕЗА ЧОВЕК-РОБОТ

Илустрација (Depositphotosvitaliy_sokol)

До 2050. године свет ће имати једну валуту, истополни односи више неће бити табу, на Арктику скоро да и неће бити леда, роботи ће имати емоције као и људи, појавиће се нове религије, а бебе ће добијати идентификационе чипове, предвиђају футуролози.

 Сви које занима како ће изгледати будућност за 10, 20 или 30 година, на интерактивној интернет страници компаније Kасперски лаб могу да истраже различита превиђања на тему како ће тада изгледати свет. Реч је о интерактивном пројекту „Земља 2050” на коме футуролози, научници и корисници интернета из свих крајева света предвиђају будућност.

До 2033. године 47 одсто људских послова могли би да преузму роботи. Роботизација ће утицати на економију на свим нивоима, а људи ће бити ослобођени најзахтјевнијих, монотоних задатака. Једно од предвиђања је да ће егзоскелети повећати физичке способности људи, од свакодневног живота у коме ће особе са инвалидитетом моћи да се крећу без помоћи инвалидских колица, па све до истраживања свемира и одбране, пошто ће војници у „механичким оделима” бити практично неуништиви.

Постоје предвиђања да ће доћи до ширења нових религија, а њихови следбеници поштоваће вештачке и интелигентне божанске ентитете”

 До 2050. године појавиће се прва општа глобална вештачка интелигенција. Напредак у сфери квантних компјутера омогућиће роботима да у потпуности реконструишу свет око себе и да имају емоције, амбиције, мотивацију и логику. До средине века напредоваће способност памћења свега и невероватна брзина учења нових ствари постаће уобичајена. Деца ће бити опремљена најновијим имплантатима за повећање меморије који ће им помагати у учењу.

Илустрација (Depositphotos/AndreyPopov)

Оштећења мозга, због повреде главе, моћи ће да се лече, као и губитак памћења. Предвиђа се и да ће до 2050. године свет покретати само једна валута, а људима ће требати идентификациони чип како би је користили. Свима ће бити додељен имплантат већ при рођењу. Без чипа неће бити могуће ништа купити или продати.

Постоје предвиђања да ће доћи до ширења нових религија, а њихови следбеници поштоваће вештачке и интелигентне „божанске ентитете”. Глобално загревање ће се наставити и Северни пол ће се толико истопити да током лета на Арктику скоро да неће бити леда. То ће отворити могућности за пловидбу ратних и трговачких бродова, па чак и за стварање арктичких одмаралишта.

До 2050. године у западним друштвима истополна љубав и сексуалност биће распрострањени и прихваћени. Табуи око истополних односа ће нестати, па ће много људи имати такве међусобне релације, макар и само привремено или експериментално.

Илустрација (Depositphotos/vitaliy_sokol)

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар