MEĐU IZMEĐU

LJUBLJENJE OZDRAVLJUJE

124 pregleda

Kao i zagrljaj, ono utiče na razne procese koji se dešavaju u samom organizmu.

Kako ljubljenje utiče na organizam?

Zahvaljujući ljubljenju s nekim koga volite ne samo da ćete se vi i vaš partner osećati dobro nego ćete tako i učvrstiti vašu vezu.Ali ispostavilo se da ljubljenje ima i zdravstvenih prednosti.Na primer, možda niste raspoloženi za ljubljenje voljene osobe kada vas boli glava, ali upravo to bi vam moglo pomoći da se rešite glavobolje.

Zdravije arterije

Studija je pokazala da ljudi koji su se češće ljubili imaju niži nivo holesterola. Kad se ljubite, vaše telo počinje da proizvodi više oksitocina. Ovaj hormon pomaže u ublažavanju stresa i teskobe koji mogu da doprinose visokom nivou holesterola. Ljubljenje takođe može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska, piše Bright Side.

Slabija alergija

Ljubljenje smanjuje stres i ispunjava vas pozitivnim emocijama, što može pomoći čak i u ublažavanju simptoma alergije.

Lice izgleda mlađe

Veliki broj mišića lica uključen je u proces ljubljenja, pa toutiče na tonus vašeg lica kao pravi trening. Ljubeći se u samo jedan minut možete sagoreti čak do 26 kalorija, a budući da ljubljenje povećava protok krvi u vašem licu, ono može da podstakne proizvodnju kolagena i elastina, što bi moglo da pomogne da vaše lice izgleda mlađe.

Glavobolja blaža

Ako vas boli glava ili vas muče menstrualni grčevi, možda bi bilo dobro da pokušate da ublažite bol poljupcem. Ljubljenje širi vaše krvne sudove i snižava krvni pritisak, što može pomoći u smanjenju bola.

Utiče i na zube

Ljubljenje povećava proizvodnju pluvačke koja može da zaštititi vaše zube od štetnih bakterija i i tako sprečiti propadanje zuba. Međutim, vaša oralna higijena i higijena vašeg partnera vrlo su važne jer postoje i bakterije koje uzrokuju kvarenje zuba i koje se mogu preneti kad se ljubite.

Manje pospani

Dopamin takođe utiče na vaš nivo energije. Ako vam je nivo dopamina nizak, možda ćete se osećati umornije i trebaće vam više sna nego obično. Zato ljubljenje može da poveća budnost.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar