МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЉУДИ НЕСТАЈУ ЗА 600 ГОДИНА!

До најближе звезде (Википедија)

Наша планета ће постати пренатрпана, а повећана потрошња енергије претвориће је у ватрену лопту због повећања броја становника и експоненцијалне потрошње.

Људи на Земљи ће ишчезнути за 600 година, упозорава Стивен Хокинг. Наша планета ће постати пренатрпана, а повећана потрошња енергије претвориће је у ватрену лопту због повећања броја становника и експоненцијалне потрошње. Али он има решење. Физичар је упозорио је да ће људска раса престати да постоји на Земљи након што је људи претворе у огромну ватрену лопту до 2600. године. Да би избегли катастрофу, људи морају „смело кренути тамо где нико пре није ишао”, изјавио је Хокинг током видео обраћања скупу у Пекингу, наводи лист „Њујорк пост”.

„Успон вештачке интелигенције могао
би бити најгора или најбоља ствар која
се десила човечанству”. (Стивен Хокинг)

Физичар је позвао инвеститоре да подрже пројекат Starshot Breakthrough, милијардера Јурија Милнера, који укључује путовање до најближе звезде ван нашег соларног система – Алфа Кентаури, једног од најближих звезданих система на удаљености од 4,3 светлосне године од Земље. Научник се нада да би систем могао имати планете које би могле бити погодне за живот баш као на Земљи.

Директор Starshot Breakthrough-а, бивши руководилац Ејмс истраживачког центра под окриљем НАСА, појавио се у Пекингу и рекао: „Можда ако све иде добро, средином столећа имаћемо прву слику друге планете око оближње звезде која може да подржи живот”.

Стивен Хокинг (Википедија)

Само дан раније, Хокинг се обратио Веб самиту у Лисабону, у Португалији, како би упозорио човечанство о развоју вештачке интелигенције, рекавши: „Вештачка интелигенција (AI) би могла развити сопствену вољу”. „Успон AI могла би бити најгора или најбоља ствар која се десила човечанству”, додао је он, објашњавајући да роботи већ преузимају милионе радних места, а технолози морају застати и усредсредити се на то не само да AI учнине успешније, него да покушају да је учине кориснијом за човечанство.

Према Хокингу, то би морало брже да се уради него што сматрамо, јер би AI могла да превазиђе људе за само неколико деценија. Чувени футурист и бизнисмен Елон Маск је, такође, претходно упозорио на будућност људске расе, јер је напредна вештачка интелигенција већ створена.

(Извор Спутњик)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Sa danasnjom tehnologijom poslati brod u daleke zvezdane sisteme apsolutno je nemoguce. Medjuzvezdani prostor je pun raznog otpada, kao i radijacije. Pri velikim brzinama bi brod bio izlozen udarima mikrocestica i razne svemirske prasine, kao i krupnijim materijalom. Na ne govorimo o snaznoj radijaciji koja vlada u svemiru. Koliki treba da bude brod koji bi prevozio koloniste ? Sigurno nekoliko kilometara veliki.

Оставите коментар