MEĐU IZMEĐU

LJUDI S GENOM ZA ČAŠICU

Ilustracija (Piksabej)

Zašto neki ljudi vole i kafu i alkohol? Nova genetička istraživanja ukazuju da sklonost ka ovim napicima zavisi od njihovih psihoaktivnih efekata.

Naučnica Merilin Kornelis, profesorka preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nortvesternu, istraživala je varijacije u našim genima povezane s ukusom koje bi mogle da objasne naše sklonosti ka određenim napicima. Razumevanje tih sklonosti moglo bi da ukaže na određene načine intervenisanja u dijetama i ishrani ljudi.

„Ljudi vole način na koji ih kafa i alkohol
stimulišu. Zato i piju. To nije stvar ukusa.”
Novo istraživanje pokazalo je da sklonosti
ka gorkim ili slatkim napicima nisu
zasnovane na varijacijama gena povezanih sa
ukusom, već na genima koji su povezani
sa psihoaktivnim svojstvima tih pića.

Prilikom istraživanja, pića su svrstana u grupe sa gorkim i slatkim ukusima. Gorki napici su uključivali kafu, čaj, sok od grejpfruta i alkohol. Slatki su obuhvatali napitke zaslađene šećerom, veštački zaslađena pića i sokove bez grejpfruta. Naučnici su istraživali unos ovih napitaka kod čak trista trideset šest hiljada osoba.

Na njeno iznenađenje, novo istraživanje pokazalo je da sklonosti ka gorkim ili slatkim napicima nisu zasnovane na varijacijama gena povezanih s ukusom, već na genima koji su povezani sa psihoaktivnim svojstvima tih pića. „Ljudi vole način na koji ih kafa i alkohol stimulišu. Zato i piju. To nije stvar ukusa”, rekla je Merilin Kornelis. Konzumiranje alkohola povezano je s više od 200 oboljenja i uzrokuje oko šest odsto smrtnih slučajeva širom sveta. Slatka pića se, takođe, dovode u vezu s mnogim bolestima.

Kornelisova jeste pronašla jednu varijantu u genu zvanom FTO koja je povezana sa afinitetom prema slatkim napicima. Iznenađujuće je da je to ista varijanta koja se ranije odnosila na manji rizik od gojaznosti. Kornelisova je nazvala FTO „misterioznim genom”, i naglasila da ne znamo tačno kako je on povezan sa gojaznošću. „Verovatno ima određenu ulogu u ponašanju koje je povezano sa održavanjem telesne težine”, navela je naučnica.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar