MEĐU IZMEĐU

LJUDI SE PREVIŠE PERU

742 pregleda
Shutterstock

Na pitanje da li je svakodnevno tuširanje kojim se rasipaju litre vode potrebno u vreme rasta troškova za potrošnju energije, dermatolozi odgovaraju ne.

Prema studiji koju je nedavno objavio institut Ifon, tri četvrtine ispitanih Francuza (76 posto) odgovorilo je da svakodnevno peru celo telo, otprilike kao i njihovi susedi Nemci (77 posto), a nešto manji čistunci su Englezi (68 posto) iItalijani (53 posto). Međutim, svakodnevno tuširanje utiče na potrošnju vode i energije i na okolinu.Prema podacima Informacionog centra za vodu (CIEAU),prosečnim tuširanjem potroši se oko 57 litara vode. Da li je onda opravdano tuširati se svakog dana? Nije obavezno”, kaže dermatološkinja Mari Žrdan iz Pariza. Koža je organ koji se obnavlja: ona se na neki način sama čisti.

Površina kože prekrivena je emulzijom vode i masnoće koja tvori hidrolipidni film, prvi sloj zaštite od zaraznih agenasa i onečišćenja. Taj zaštitni film jednako je važan u sprečavanju dehidracije. Koža je ekosoistem kao i svaki drugi i dobro je očuvati njenu ravnotežu”, napominje Žurdan. Ako je koža previše izložena agresiji, poput prljanja i znojenja, treba je očististi. Ali iopšteno govoreći, svakodnevno sapunjanje zona u kojima se najviše znojimo,a podobne su za kolonije bakterija – to su oba pazuha, prsti na nogama i intimni delovi – trebalo bi biti dovoljno”. Naprotiv, preterano pranje isušuje kožu, mogući su ekcemi”, upozorava Žurdan.

Od 19. veka i naučnih radova Luja Pastera, poznato je da se pranjem uništava veliki deo bakterija koje su odgovorne za epidemije. No danas se suočavam s ljudima koji se preterano peru, nekoliko puta na dan, često u strahu od virusa”, ističe Lorans Nete, dermatološkinja i venerološkinja iz Pariza.Preti im opasnost da promene hidrolipidni sloj koji čuva kožu.Dermatolozi stoga preporučuju ljudima da zone tela koje su najviše izložene znojenju peru koristeći minimalnu količinu hemijske pene za tuširanje. Kupanje u kadi bilo bi bolje zaboraviti. Za kupku je potrebno od 150 do 200 litara vode. Često je voda pretopla ili opuštanje traje dugo, a to isušuje kožu i stvara neravnotežu u epidermu.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar