MEĐU IZMEĐU

LJUDSKI MOZAK SA USB-om

282 pregleda

Teško da neko može da zamisli sopstveni mozak sa USB ulazom, osim Elona Maska naravno. Nedavno je predstavio i ideju pod imenom Brain Machine Interfaces (BMI), a u pitanju je deo projekta Neuralink o kojem se priča od 2019. godine.

Dok su zainteresovani čekali da Neuralink pokaže koliko je u poslednjih par godina napredovao u kreiranju interfejsa za interakciju ljudskog mozga s kompjuterom, rezultati iz jula 2019. su već bili mnogo više od očekivanog, te su išli u korak sa najegzotičnijim naučno-fantastičnim scenarijima. Naime, iz kompanije je već tada moglo da sečuje da je kreirala robota koji implante za interakciju s računarima može da integriše duboko u ljudski mozak.

Rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje nije moglo, a ne može ni danas, sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu. Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, tvrde u kompaniji Neuralink, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Mask, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek mogla da posluži kao nešto moćnije.

Tada je najavljeno da se testiranje na ljudima očekuje u prvom delu 2020. godine, a implanti koji bi se ugrađivali mere četvrtinu obima ljudske vlasi, te se u moždano tkivo integrišu uz pomoć igala koje pomažu da se izbegne oštećenje krvnih sudova na površini mozga. Tako ugrađeni senzori bi trebalo da hvataju signale iz mozga, te ih šalju do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namenjenog uređaja.Danas je u fokusu Brain Machine Interfaces (BMI),a u pitanju je tehnologija koja tumači signale iz mozga, te ih prevodi u komande kojima se upravlja povezanim uređajima. Eksperti tvrde da Mask preteruje i da je sve samo predstava za javnost, budući da su naučnici još daleko od toga da u potpunosti razumeju kako ova tehnologija funkcioniše. Ostaje da se vidi ko je u pravu.

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar