МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЉУДСКИ МОЗАК СА USB-ом

Илустрација

Тешко да неко може да замисли сопствени мозак са USB улазом, осим Елона Маска наравно. Недавно је представио и идеју под именом Brain Machine Interfaces (BMI), а у питању је део пројекта Неуралинк о којем се прича од 2019. године.

Док су заинтересовани чекали да Неуралинк покаже колико је у последњих пар година напредовао у креирању интерфејса за интеракцију људског мозга с компјутером, резултати из јула 2019. су већ били много више од очекиваног, те су ишли у корак са најегзотичнијим научно-фантастичним сценаријима. Наиме, из компаније је већ тада могло да се чује да је креирала робота који импланте за интеракцију с рачунарима може да интегрише дубоко у људски мозак.

Резултати су добијени на основу тестирања на лабораторијским пацовима у чије је мозгове имплантирано 1.500 електрода за које није могло, а не може ни данас, са сигурношћу да се тврди да би функционисале и у људском мозгу. Ако се покаже као функционална, технологија би на првом месту, тврде у компанији Неуралинк, требало да послужи за враћање покретљивости, вида, те способности говора и чула слуха онима који су их изгубили, док Елон Маск, са друге стране, тврди да ће повезивање мозгова са компјутерима бити једини начин да се одржи корак са развојем вештачке интелигенције. Тако би технологија која је замишљена као лек могла да послужи као нешто моћније.

Тада је најављено да се тестирање на људима очекује у првом делу 2020. године, а импланти који би се уграђивали мере четвртину обима људске власи, те се у мождано ткиво интегришу уз помоћ игала које помажу да се избегне оштећење крвних судова на површини мозга. Тако уграђени сензори би требало да хватају сигнале из мозга, те их шаљу до пријемника – чипа који се уграђује на горњу површину лобање, а одатле се информације преносе бежично до намењеног уређаја. Данас је у фокусу Brain Machine Interfaces (BMI),а у питању је технологија која тумачи сигнале из мозга, те их преводи у команде којима се управља повезаним уређајима. Експерти тврде да Маск претерује и да је све само представа за јавност, будући да су научници још далеко од тога да у потпуности разумеју како ова технологија функционише. Остаје да се види ко је у праву.

(Извор PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар