МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАЧКА СВИХ МАЧАКА

Афричка дивља (Википедија)

Афричка дивља (Википедија)

Анализа ДНК открила је да све домаће мачке потичу од афричке дивље мачке или Felis silvestris lybica, подврсте дивље мачке чије је станиште у северној Африци и на Блиском истоку.

ДНК пронађен на археолошким локалитетима открива да домаће мачке воде порекло са Блиског истока и из старог Египта. Мачке су пре око 10.000 година припитомили први ратари. Касније су се преко Египта, трговачког центра старог века, рашириле дуж Европе и других делова света.

Данас је познато пет подврста дивље мачке Felis silvestris. Њихови скелети изгледају потпуно исто и не разликују се од савремене домаће мачке. Због тога је на први поглед немогуће одредити која је од тих подврста баш она која је у далекој прошлости припитомљена. Палеогенетичар Клаудио Отони и његове колеге са Универзитета у Левену и са Краљевског белгијског института природних наука потражили су одговор на то питање у генетичком коду. Испитали су више од 200 мачака, анализирајући ДНК из костију, зуба, коже и косе. Реч је о остацима старим између 100 и 9.000 година, пронађеним на археолошким локалитетима на Блиском истоку, у Африци и Европи.

Анализа ДНК открила је да све домаће мачке потичу од афричке дивље мачке или Felis silvestris lybica, подврсте дивље мачке чије је станиште у северној Африци и на Блиском истоку. Мачке су пре око 10.000 година припитомили ратари на Блиском истоку. Вероватно је до тога дошло тако што су прве пољопривредне насеобине привлачиле бројне глодаре, а они дивље мачке. Ратари су прихватили мачке јер су штитиле усеве од штеточина. С временом је однос људи и мачака постајао све ближи и на крају је довео до припитомљавања дивље мачке.

Приликом сеоба ратари су водили са собом и припитомљене мачке. Касније су се преко Египта, трговачког центра старог века, мачке рашириле дуж Европе и других делова света. Преко египатских трговачких бродова, где су их користили за борбу против штеточина, мачке су стизале у бројне крајеве југоисточне Азије, Африке и Европе. Кости мачака са египатским натписима пронађене су чак на територији Викинга у близини Балтичког мора.

„Међутим, још није јасно да ли египатска домаћа мачка потиче од мачака увезених са Блиског истока или се у Египту догодило одвојено, друго припитомљавање”, каже Клаудио Отони. Он верује да ће то показати даље истраживање.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар