MEĐU IZMEĐU

MAJMUNSKE BOGINJE I SEKS

252 pregleda
Shutterstock

Najviše slučajeva majmunskih boginja u Velikoj Britaniji potvrđeno je među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima, a lekari i zdravstveni stručnjaci upozoravaju da je nužno informisati o tom virusu one koji su u ovom trenutku najugroženiji bez da da budu stigmatizovani, piše BBC. Šire li se majmunske boginje brže među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima? Odgovor je ne. Svako se može zaraziti majmunskim boginjama. S obzirom na to da je najviše potvrđenih slučajeva među muškarcima koji imaju polne odnose s muškarcima, lekari ih upozoravaju da posebno obrate pažnju na simptome.

„Infekcije se ne odnose na seksualnost. Zabrinuti smo zbog majmunskih boginja uopšteno kao javne pretnje, rekao je Mateo Prohaska, epidemiolog Agencije za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA). Pošto se majmunske boginje često šire neposrednim kontaktom nakon što se unesu u zajednicu, veroatnije je da će se proširiti kroz tu zajednicu među onima koji su u bliskom međusobnom kontaktu, primerice unutar domaćinstva ili među seksualnim partnerima.

Prohaska kaže da se još ne zna zašto postoji veći udeo slučajeva među homoseksualcima:Čini se da je zaraza unesena u mreže homoseksualnih i biseksualnih muškaraca i drugih muškaraca koji imaju polni odnos s muškarcima. I tu vidimo većinu slučajeva.Homoseksualci i biseksualci bili su podložni stigmatizaciji i homofobiji nakon pojave AIDS-a osamdesetih i devedesetih. Lekari i dobrotvorne organizacije nastoje osigurati da se isto ne ponovi s majmunskim boginjama i zabrinuti su da bi to moglo sprečiti druge da shvate da bi i oni mogli imati virus.

Haime Garsija-Iglesias, sociolog sa Univerziteta Edinburg koji je proučavao kako su AIDS i kovid-19 uticali na određene zajednice, kaže da postoji značajan rizik da stigma ponovo ispliva na površinu i da bi mogla sprečiti ljude da potraže potrebnu pomoć. Kako se zaštititi?S obzirom na to da nema mnogo slučajeva, stručnjaci ne savetuju ljudima da promene ponašanje, već da budu veoma budni objašnjava Prohaska. Kondomi štite od polno prenosivih zaraza, ali ne sprečavaju širenje majmunskih boginja.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar