МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАЈМУНСКЕ БОГИЊЕ И СЕКС

Shutterstock

Shutterstock

Највише случајева мајмунских богиња у Великој Британији потврђено је међу хомосексуалним и бисексуалним мушкарцима, а лекари и здравствени стручњаци упозоравају да је нужно информисати о том вирусу оне који су у овом тренутку најугроженији без да да буду стигматизовани, пише BBC. Шире ли се мајмунске богиње брже међу хомосексуалним и бисексуалним мушкарцима? Одговор је не. Свако се може заразити мајмунским богињама. С обзиром на то да је највише потврђених случајева међу мушкарцима који имају полне односе с мушкарцима, лeкари их упозоравају да посебно обрате пажњу на симптоме.

„Инфекције се не односе на сексуалност. Забринути смо због мајмунских богиња уопштено као јавне претње, рекао је Матео Прохаска, епидемиолог Агенције за здравствену сигурност Уједињеног Kраљевства (UKHSA). Пошто се мајмунске богиње често шире непосредним контактом након што се унесу у заједницу, вероатније је да ће се проширити кроз ту заједницу међу онима који су у блиском међусобном контакту, примерице унутар домаћинства или међу сексуалним партнерима.

Прохаска каже да се још не зна зашто постоји већи удео случајева међу хомосексуалцима: Чини се да је зараза унесена у мреже хомосексуалних и бисексуалних мушкараца и других мушкараца који имају полни однос с мушкарцима. И ту видимо већину случајева. Хомосексуалци и бисексуалци били су подложни стигматизацији и хомофобији након појаве AIDS-а осамдесетих и деведесетих. Лекари и добротворне организације настоје осигурати да се исто не понови с мајмунским богињама и забринути су да би то могло спречити друге да схвате да би и они могли имати вирус.

Хаиме Гарсија-Иглесиас, социолог са Универзитета Единбург који је проучавао како су AIDS и ковид-19 утицали на одређене заједнице, каже да постоји значајан ризик да стигма поново исплива на површину и да би могла спречити људе да потраже потребну помоћ. Kако се заштитити? С обзиром на то да нема много случајева, стручњаци не саветују људима да промене понашање, већ да буду веома будни објашњава Прохаска. Kондоми штите од полно преносивих зараза, али не спречавају ширење мајмунских богиња.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар