МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАКАЗЕ ЗА ГЕНЕ ОТКАЗУЈУ

Непоуздана технологија (Википедија)

Непоуздана технологија (Википедија)

Анализа крви на Универзитету у Стенфорду показала је изненађујуће резултате – већина људи могла би да буде имуна на CRISPR технологију, један од највећих скорашњих пробоја у генетичком инжењерству. Научници су проучавали крв 22 новорођенчета и 12 одраслих људи у потрази за антителима против два најважнија типа CRISPR/Cas9 технике. Испоставило се да су протективни молекули пронађени у више од 65 одсто испитаних узорака.

„Реакција имунолошког система на генетску терапију засновану на CRISPR технологији могла би да омета његову безбедну и ефикасну употребу, па чак и доведе до значајног степена токсичности у организму пацијената”, наводи доктор Метју Портеус, водећи аутор студије. Зашто смо имуни на ову врсту технологије?

Најпопуларније верзије Cas9 протеина потичу од две различите врсте бактерије – стафилококе и стрептококе, којима се људи редовно инфицирају. То значи да су наша тела већ добро упозната са њима. Научници сада планирају рад на новим CRISPR пронађена бактерија са којом људски организам никад није имао додира, попут оних које живе у хидротермалним изворима.

Извлачење ћелија из људског организма, њихово третирање CRISPR технологијом и враћање назад у организам такође би могло да буде ефикасно. Подсећамо, CRISPR техника представља врсту молекуларних маказа помоћу којих је могуће сећи и мењати људски геном.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар