МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАЛИ УНОС „Ц” ВИТАМИНА

Shutterstock

Shutterstock

Досадашња препорука Светске здравствене организације (СЗО) за унос витамина „Ц је погрешна. Научници који стоје иза ове тврдње сматрају резултате студије из 1944. шокантнима. Ти резултати су до данас сматрани релевантнима, што показује и чињеница да је тренутна препорука Светске здравствене организације (СЗО) у складу са резултатима те студије, а то је да је оптималан дневни унос витамина „Ц од 40 до 45 милиграма.

Научници који стоје иза нове студије објављене у American Journal of Clinical Nutrition рекли су да је истраживање из 1944, које је спровео The Sorby Research Institute, требало да процени ниво исхране Британаца током Другог светског рата, у време недостатка хране. „У том тренутку циљ је био избећи скорбут, који се јавља услед недостатка витамина ’, а не побољшање здравље, тврде научници. Водећи професор Филипе Хујоел рекао је: да је „експеримент с витамином ,Ц’ шокантна студија. Они су дугорочно исцрпљивали ниво витамина код људи и стварали хитне случајеве опасне по живот.

Kао део студије учесницима је додељено нула, 10 или 70 милиграма витамина „Ц дневно у просеку у девет месеци. У том периоду учесницима су се наносиле експерименталне ране, а истраживачи су користили „снагу ожиљка као меру количине витамина Ц будући да је лоше зацељивање рана показатељ скорбута. „Налази поновне анализе података које је добило истраживање Sorby указују на то да је препорука СЗО прениска да би се спречила слаба снага ожиљака. Потребан унос витамина Ц двоструко је већи од дневног уноса од 45 милиграма, који препоручује СЗО, додао је професор Хујоел.

Према Н National Health Service, витамин „Ц, који је познат и као аскорбинска киселина, има три главне функције: заштиту ћелија и одржавање њиховог здравља, одржавање здравља коже, крвних судова, костију и хрскавице и помоћ при зацељивању рана, преноси Индекс.хр. Добри извори витамина укључују агруме, паприку, кромпир, јагоде, црне рибизле и броколи.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар