MEĐU IZMEĐU

MAMUTI DIJABETIČARI

264 pregleda

Poslednji vunasti mamuti na Zemlji nisu imali čulo mirisa i bili su neplodni. Naučnici su u uzorcima DNK zuba mamuta, koji je pre 4.300 godina živeo na ostrvu Vrangel, udaljenom oko 100 kilometara od ruske severne obale, pronašli genetičke mutacije, koje su mogle da budu uzrok brojnih zdravstvenih problema, među njima i dijabetesa i neuroloških poremećaja.

 Smatra se da mutacije dokazuju loše zdravstveno stanje vunastih mamuta na ostrvu, koji su pretrpeli posledice zbog parenja u uslovima svojevrsne izolacije.  Mamuti su nekada bili rasprostranjeni širom sveta, ali, kako su se menjali klimatski uslovi, pre 10.000 godina, bili su primorani da žive u svega nekoliko predela, među kojima je i usamljeno ostrvo Vrangel. Studiju o populaciji mamuta koja je nestala pre oko 4 000 godina, vodio je naučnik dr Vinsent Linč sa Univerziteta Bafalo, u Njujorku, i objavljena je u časopisu „Genomska biologija i evolucija”.

Otkrili su probleme sa genima odgovornimza proizvodnju sperme, čulo mirisa, neurološki razvoj i funkciju hormona insulina, koji je odgovoran za apsorpciju šećera iz krvotoka.

 Istraživači su uporedili DNK mamuta sa ostrva Vrangel, DNK mamuta, koji su živeli pre 44.000 godina u današnjoj istočnoj Rusiji, DNK mamuta iz uzorka starog 20.000 godina iz Sibira, i tri azijska slona, koji su im bliski srodnici. Otkrili su probleme sa genima odgovornim za proizvodnju sperme, čulo mirisa, neurološki razvoj i funkciju hormona insulina, koji je odgovoran za apsorpciju šećera iz krvotoka.

„Mutacije se događaju stalno. Ali populacija koja je živela na Vrangelu bila je vrlo mala i činila je zapravo jednu porodicu, što dovodi do češćih mutacija. Promene na DNK vezane za proizvodnju sperme umanjile su plodnost u već opadajućoj populaciji. Otkrivene su i mutacije koje su im poremetile čulo mirisa koje je bilo vrlo značajno u ishrani mamuta”, objasnio je dr Linč.

Populacija je brojala samo nekoliko stotina mamuta, generacije su se parile sa srodnim jedinkama i pokrenule su štetne mutacije. Smatra se da je tako možda na kraju i došlo do istrebljenja mamuta na ostrvu. Vunasti mamuti, veličine današnjih slonova, karakteristični po dugom smeđem krznu i velikim kljovama, prvi put su se pojavili pre oko 700.000 godina u Sibiru, šireći se potom severnom Evroazijom i Severnom Amerikom.

(Izvor RTS)

 

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar