MEĐU IZMEĐU

MANJI MOZAK OD KORONE!

273 pregleda
Unsplash

Kovid-19 može izazvati smanjenje moždane mase, uticati na umanjenje sive materije u područjima koja kontrolišu emocije i pamćenje i oštetiti oblast koja kontroliše oset njuha, pokazalo je istraživanje sa Univerziteta Oksford. Naučnici su objavili da su takve promene primetili i kod obolelih koji nisu hospitalizovani. Da bi se doznalo mogu li se pomenute posledice barem delimično poništiti ili će postati trajne moraju se sprovesti dodatna istraživanja.

„Raspolažemo snažnim dokazima o nastanku abnormalnosti na mozgu nakon prebolevanja kovida-19, pišu britanski istraživači u studiji objavljenoj u naučnom časopisu Nature.Čak i u slučaju blagih oblika bolesti među učesnicima u istraživanju otkriveno je pogoršanje izvršnih funkcija mozga, odgovornih za fokusiranje, planiranje, organizovanje, donošenje odluka i rešavanje problema, a u proseku se veličina mozga ispitanika smanjila od 0,2 do 2 posto.


(EPA)

Recenzirana studija istraživala je promene na mozgu 785 pacijenata u dobi od 51 do 81 godine. Skeniranje mozgova sprovedeno je dvaput, a od ukupnog broja ispitanika 400 se kovidom zarazilo između dva skeniranja. Drugo skeniranje obavljeno je u proseku 141 dan nakon prvoga.Studija je upriličena u vreme kad je u Britaniji bila dominantna varijanta koronavirusa alfa i malo je verovatno da je bio uključen ijedan pacijent zaražen deltom, kažu britanski naučnici.

Istraživanje je pokazalo da je deo pacijenata nakon prebolelog kovida patio od moždane magle ili od smanjene pažnje i koncentracije, a i od smanjene brzine obrade informacija i lošijeg pamćenja. Naučnici nisu objavili da li je vakcinisanje uticalo na ovo stanje, ali je britanska zdravstvena agencija prošlog meseca izvestila da je posle proučavanja 15 ranijih studija ustanovljena upola manja verovatnoća da će se kod cepljenih razviti simptomi dugotrajnog kovida u poređenju s necepljenima.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar