MEĐU IZMEĐU

MARŠ ROBOTA UBICA

322 pregleda
Smrtonosno oružje (Vikipedija)

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i veštačke inteligencije iz celog sveta ocenili su da smrtonosno autonomno oružje preti da postane „treća revolucija u ratovanju”, prenosi Bi-Bi-Si.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije „Spejs iks” i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila „Tesla motors”, i ranije je upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, koju je opisao kao „najveću egzistencijalnu pretnju” po čovečanstvo. Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije „Dip majnd” (DeepMind), koja razvija program koji uči kako da igra video-igre na način sličan ljudima.

Potpisnici su pozvali Ujedinjene
nacije da „spreče trku u naoružavanju”
smrtonosnim autonomnim oružjem.

Potpisnici su pozvali Ujedinjene nacije da „spreče trku u naoružavanju” smrtonosnim autonomnim oružjem. „Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da deluje na nepoželjan način”, navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano roboti ubice, predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, a koje na ratištu radi potpuno samostalno. „Nemamo mnogo vremena da delujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je”, upozorili su tehnološki lideri.

Strah od razvijanja veštačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebnom tehnologije u ratovima.

Grupa UN koja ispituje autonomno oruže trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen verovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Ilon Mask, britanski fizičar Stiven Hoking i suosnivač „Epla” Stiv Voznijak.

(Izvor Beta)

O autoru

Stanko Stojiljković

2 komentara

  • Autonomni roboti, ubice? Nažalost, tu Ujedinjene nacije ne mogu ništa, to je trka u naoružanju. Ko u tom naoružanju bude jači imaće jači uticaj u svetu. Nije istina da ti roboti mogu ugroziti opstanak čoveka. Oni nisu stalno autonomni niti poseduju razum i razmišljanje, rade kako ih
    čovek programira. Dakle, bez čoveka, bez struje i programa, koji čovek određuje, uključuje i isključuje, oni su mrtva neupotrebljiva mašinerija.

  • Autonomne mašine za ubijanje nisu oružje niti za zastrašivanje niti za odvraćanje. Oni nose, moguće, zadnju poruku čoveka: „Uništiti organski oblik života“. Ali niti smo sami niti prvi koji smo stigli do ovog izbora. Oni koji su uspeli dati „odgovor života“ zasigurno neće dozvoliti da se takve mašine samorepodukuju i razmile svemirom. Ako i mi budemo u stanju da damo „odgovor života“ pridružićemo se njima. Ako nismo, niko nas neće sprečiti da okončamo svoje bitisanje.

Ostavite komentar