МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МАРШ РОБОТА УБИЦА

Смртоносно оружје (Википедија)

Смртоносно оружје (Википедија)

У отвореном писму 116 лидера у индустрији роботике и вештачке интелигенције из целог света оценили су да смртоносно аутономно оружје прети да постане „трећа револуција у ратовању”, преноси Би-Би-Си.

Илон Маск, оснивач и извршни директор аеронаутичке компаније „Спејс икс” и суоснивач и директор компаније за производњу аутомобила „Тесла моторс”, и раније је упозоравао на опасности вештачке интелигенције, коју је описао као „највећу егзистенцијалну претњу” по човечанство. Међу потписницима писма је и Мустафа Сулејман, суоснивач компаније „Дип мајнд” (DeepMind), која развија програм који учи како да игра видео-игре на начин сличан људима.

Потписници су позвали Уједињене
нације да „спрече трку у наоружавању”
смртоносним аутономним оружјем.

Потписници су позвали Уједињене нације да „спрече трку у наоружавању” смртоносним аутономним оружјем. „Једном када буде направљено, оружани сукоб ће се водити у размери већој него икад и брзином коју људи не могу да схвате. То може да буде оружје терора, оружје које деспоти и терористи користе против невиних становника и оружје хаковано да делује на непожељан начин”, наведено је у писму.

То будуће оружје, названо роботи убице, представља машине програмиране да погађају људе или мете, а које на ратишту ради потпуно самостално. „Немамо много времена да делујемо. Једном када Пандорина кутија буде отворена, биће тешко затворити је”, упозорили су технолошки лидери.

Страх од развијања вештачке интелигенције и опасности од машина појачан је протеклих година с већом употребном технологије у ратовима.

Група УН која испитује аутономно оруже требало је да се састане данас, али је састанак одложен вероватно до новембра.

Слично писмо упозорења на опасности од аутономног оружја објављено је 2015, а потписали су га, између осталих, Илон Маск, британски физичар Стивен Хокинг и суоснивач „Епла” Стив Вознијак.

(Извор Бета)

О аутору

Станко Стојиљковић

1 коментар

  • Аутономни роботи, убице? Нажалост, ту Уједињене нације не могу ништа, то је трка у наоружању. Ко у том наоружању буде јачи имаће јачи утицај у свету. Није истина да ти роботи могу угрозити опстанак човека. Они нису стално аутономни нити поседују разум и размишљање, раде како их
    човек програмира. Дакле, без човека, без струје и програма, који човек одређује, укључује и искључује, они су мртва неупотребљива машинерија.

Оставите коментар