MEĐU IZMEĐU

MARSOVE PLAVE DINE

417 pregleda

Američka agencija za istraživanje svemira (NASA) objavila je fotografiju koja oduzima dah.

Plavi safir je opevan u našoj pop-rok muzici, ali ako još niste čuli za plave dine Marsa sad imate priliku da vidite kako izgledaju zahvaljujući Nasinoj fotografiji. Dine okružuju severnu polarnu kapu Marsa i stvorene su naletima vetra, piše portal Mashable. Na fotografiji Plave dine na Crvenoj planeti” prikazano je područje (80,3 stepeni severne širine, 172,1 stepen istočne geografske dužine) koje je široko nešto više od 30 kilometara iako dine navodno zauzimaju površinu veličine države Teksas.Prizor je snimljen infracrvenom kamerom orbitera Marsova Odiseja”, nazvanom THEMIS (Thermal Emission Imaging System).

Jedan od najupečatljivijih aspekata fotografije su živopisne boje dina. Kao što se navodi u opisu, različite boje na ovoj slici su lažne jer odgovaraju u stvari različitim temperaturama dina.Narandžaste, žućkastonarandžaste dine, koje odaju utisak masivnih koralnih grebena, označavaju toplije temperature. A plava područja viđena u gornjem levom uglu slike, koja podsećaju na lagune ili snežne pokrivače, predstavljaju područja sa nižom temperaturom.

THEMIS meri površinsku temperaturu danju i noću, omogućavajući naučnicima da utvrde koji materijali, kao što su stene, pesak ili prašina, postoje. Podaci ovog sistema otkrivaju prisustvo pomenutih materijala na osnovu njihovog zagrevanja i hlađenja tokom marsovskog dana, navodi se u obrazloženju Američke agencije za istraživanje svemira.Fotografija plavih dina kombinuje slike snimljene tokom decembra 2002. i novembra 2004. godine.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar