MEĐU IZMEĐU

MARSOVSKI ŽIVOT NA ZEMLJI

263 pregleda

Pretpostavlja se da su raniji oblici života mogli da koriste postojeće resurse Crvene planete, na primer, dobijali su energiju iz anorganskih mineralnih izvora i pretvarali ugljendioksid u biomasu.

Međunarodni tim istraživača sa bečkog Hemijskog fakulteta, koji je predvodila astrobiolog Tatjana Milojević, uzgajio je eksperimentalni prototip mikrobiološkog života na pravom materijalu s Marsa, kako bi saznali više o mogućim biološkim procesima u ranom periodu Crvene planete. Komade stena sa Marsa, koje su Beču isporučili istraživači iz Kolorada, istraživači su usitnili da bi reprodukovali raniji život na toj planeti, a koristeći najmoderniju tehniku istražili su jedinstvene interakcije mikroba sa pravom stenom sa Marsa do najsitnijih atoma, saopštila je Kancelarija Grada Beča u Beogradu.

Danas se smatra se da nije moguć život na Marsu, ali naučnici pretpostavljaju da je moguće je da su nekada vladali mnogo povoljniji uslovi. „Ima naznaka da je život na Marsu u geološkoj prošlosti bio sličan životnim uslovima na Zemlji, za razliku od sadašnjih prilika, i da su postojala tela sa tekućom vodom, bile toplije temperature i viši atmosferski pritisak, objasnila je vođa tima Tatjana Milojević.Pretpostavlja se da su raniji oblici života mogli da koriste postojeće resurse Crvene planete, na primer, dobijali su energiju iz anorganskih mineralnih izvora i pretvarali ugljendioksid u biomasu.


Tatjana Milojević (UW)

Istraživači na čelu sa Tatjanom Milojević, koja je nosilac nagrade Evropskog istraživačkog saveta (ERC), uzgojili su na komadu stene tzv. termoacidofilne mikroorganizme vrste metallosphaerasedula, prastare stanovnike termalnih izvora na Zemlji. Mikroorganizmi su na kori stene proizveli specifične mineraloške i metaboličke otiske koji ukazuju na naslućivane procese biološke promene kore Marsa. Mikrobi su formirali čvrste mineralne kapsule koje se sastoje od fosfata gvožđa, mangana i aluminijuma.

„To su jedinstveni primeri biominerala na steni sa Marsa koje ranije prilikom kultivisanja mikroba na mineralnim izvorima sa Zemlje i običnog hondrita nismo videli, navela je Milojević. Ona je dodala da se polazi od toga da su na mladoj planeti Mars postojali oblici života slični „nama poznatim hemolitotrofnim mikroorganizmima, koji od stena mogu da dobiju energiju.

Za istraživanje je korišćen meteorit iz severozapadne Afrike (NWA 7034) star oko 4,5 milijarde godina. Ukoliko je postojao život na Marsu moguće je da su ostali sačuvani tragovi u vidu bio-potpisa na tlu iz Nojevog perioda od kada potiče i NWA 7034. Istraživači pretpostavljaju da su ti tada vlažni predeli sa mineralnim izvorima mogli biti naseljeni hemolitotrofima, a njihovi nalazi objavljeni su u publikaciji Život po dizajnu s Marsa.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar