MEĐU IZMEĐU

MAŠINCI VISOKO LETE

226 pregleda

U nedelji kada Mašinski fakultet obeležava 72 godine postojanja, studenti okupljeni u timu „Beoavia” postigli su još jedan veliki uspeh u nizu. Njihov projetakt letelice s vertikalnim poletanjem (VTOL) letelice pod nazivom „OSA” (WASP) osvojio je treće mesto na upravo završenom međunarodnom takmičenju New Flying Competition 2020. 

„Beoavia je mlad studentski tim osnovan u aprilu 2018. godine na inicijativu grupe studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu. Tim se bavi dizajniranjem, projektovanjem i proizvodnjom bespilotnih letelica, i jedini su predstavnici iz Srbije i Univerziteta u Beogradu na prestižnim međunarodnim studentskim takmičenjima u oblasti vazduhoplovstva.Na New Flying Competition 2020 , koje je održano pod pokroviteljstvom Erbasa (Airbus), osvojila je visoko treće mesto u konkurenciji sedam univerzitetskih timova iz Nemačke, Finske, Meksika i daleke Kine, koji su se kvalifikovali u finale takmičenja, od ukupno prijavljenih 50 iz celog sveta. 

Zbog pandemije kovid-19, takmičenje je prvi put održano u onlajn okruženju. Timovi nisu putovali u Hamburg, već su svoje projekte putem video-strima predstavili sa sportskih aerodroma na teritoriji država iz kojih dolaze. Beoavija, sa aerodroma „Ravan, nedaleko od Čačka.Letelica „OSA projektovana je da koristi prednosti vertikalnog poletanja i sletanja, a zatim da pređe u  horizontalni let. Razvoj aviona sa ovim karakteristikama predstavlja trend u svetskoj aviondustriji. Njihova prednost je u tome što im za poletanje nisu velike poletno-sletne staze, a u letu koriste sve prednosti letelica s klasičnom konfigruacijom. Ovde se prvenstveno misli na brzinu leta, dolet i efikasnost letelice.

Na samom takmičenju letelica  je morala da ispuni niz zahtevnih manevara. Da ponese teret određene mase i dimenzija, pritom da poleti vertikalno do visine od 10 metara, a zatim da nastavi horizontalan let kao avion klasične konfiguracije. Tokom leta bio je obavezan i lupnig, što je veliko opterećenje za avion. Na kraju zadataka, letelica je morala vertikalno da sleti na mesto odakle je poletela, u čemu je naš tim i uspeo.

Pored inženjerskih izazova, ovo takmičenje je pred naše mlade stručnjake stavilo još jedan bitan izazov – pitanje finansija, bez kojeg ne bi mogli da realizuju projekat OSA. Pandemija je dodatno otežala rešavanje ovog izazova. Zahvaljujući podršci gospodina Dragana Pavlovića, naši mladi inženjeri uspeli su da prikupe potrebna sredstva i izrade letelicu.Uspeh Beoavie na najbolji način govori o tome zašto je Mašinski fakultet u Beogradu jedna od najboljih obrazovno-naučnih institucija i zašto su inženjeri koje odškoluje najtraženiji u zemlji i šire.

(Izvor MF)

O autoru

administrator

Ostavite komentar