MEĐU IZMEĐU

MASKA KOJA UBIJA VIRUSE

186 pregleda

U roku od sat vremena može uništiti do 99,99 odsto bakterija, virusa i drugih patogena u roku od sat od izlaganja dnevnom svetlu.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu u SAD, dizajnirali su novu masku za lice čija je baza materijal koji može uništiti do 99,99 posto bakterija, virusa i drugih patogena u roku od sat od izlaganja dnevnom svetlu.Istraživači su naglasili da se ova maska od posebnog pamuka može prati 10 puta i da se neprekidno može izlagati sunčevoj svetlosti najmanje sedmicu. To neće pogoršati njenu antimikrobnu aktivnost.Studija je objavljena u časopisu ACS Applied Materials and Interfaces.

Istraživači su nameravali dizajnirati novi pamučni materijal koji bi oslobađao reaktivne vrste kiseonika (ROS) kada je izložen dnevnoj svetlosti, ubijajući mikrobe pričvršćene na površini. Bitno je bilo da je istovremeno može da se pere sa bi se mogao ponovo koristiti i biti siguran za korisnika.Tako su antimikrobni materijal pričvrstili pozitivno nabijenim lancima 2-dietil aminoetil hlorida (DEAE-Cl) na obični pamuk.

Oni su modifikovani pamuk potopili u rastvor negativno naelektrisanog fotosenzibilatora – jedinjena koje oslobađa ROS nakon izlaganja svetlosti, a koji se snažnim elektrostatičkim interakcijama prikačio na lanac DEAE.Shodno tome, istraživači su primetili da ljudi mogu dezinfikovati svoju platnenu masku tokom ručka napolju na suncu ili provodeći duži vremenski period na svetlosti u kancelarijama ili u stanu gde je manje intenzivna ona sunčeva.

Tim istraživača je primetio da je fotosenzibilator uništio 99,9999 odsto bakterija na materijalu u roku od sat vremena od izlaganja dnevnom svetlu i da je inaktivirao 99,9999 posto T7 bakteriofaga – virusa za koji se smatra da je otporniji na ROS od nekih koronavirusa – u roku od pola sata.Materijal pruža obećavajuće rezultate u izradi višekratnih, antibakterijskih ili antivirusnih platnenih maski za lice i zaštitnih odijela”, rekli su istraživači, a piše Business line.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar