MEĐU IZMEĐU

MEDUZE PROTIV STARENJA

258 pregleda
Ilustracija

Naučnici u Španiji su otkrili genetski kod „besmrtne meduze” – stvorenja sposobnog da se stalno vraća u stanje mladosti.

Nadaju se da će tajnu njihove dugovečnosti moći da iskoriste protiv starenja ljudi. U studiji, objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, Marija Paskal-Torner, Viktor Kvesada i njihove kolege sa Univerziteta u Ovijedu, mapirali su genetski niz turritopsis dohrnii – jedine poznate vrste meduza koja se može više puta „vraćati u život”, odnosno u fazu larve, i to posle polne reprodukcije. Kao i druge vrste meduza, i t.dohrinii prolazi kroz dvodelni životni ciklus, živeći na morskom dnu tokom aseksualne faze, gde je njena glavna uloga da ostane živa tokom vremena oskudice hrane. Kada su uslovi pravi, meduze se razmnožavaju parenjem. Iako mnoge vrste meduza imaju neku sposobnost da „preokrenu starenje” i vrate se u fazu larve, većina ih gubi ovu sposobnost kada dostignu seksualnu zrelost, napisali su autori. Ali, to nije pravilo i za junaka naše priče – meduzu latinskog naziva turritopsis dohrnii.

„Znali smo da je ova vrsta u stanju da napravi mali evolucioni trik možda za 15, 20 godina”, rekao je Monti Grejem, stručnjak za meduze i direktor Instituta za okeanografiju Floride, koji nije bio uključen u istraživanje.Ovaj trik je ovoj vrsti i doneo nadimak „besmrtne meduze”, što je izraz za koji Grejem ipak priznaje da je pomalo preteran.Nova studija je imala za cilj da razume šta je ovu meduzu činilo drugačijom upoređujući genetičku sekvencu turritopsis dohrnii sa onom koju ima turritopsis rubra, i koja joj je blizak rođak, iako nema sposobnost da se podmlađuje nakon seksualne reprodukcije.

Ono što su otkrili je da turritopsis dohrnii ima varijacije u svom genomu koje ga mogu učiniti boljim u kopiranju i popravljanju DNK materijala. Takođe se čini da su bolje snalazi u regeneraciji i u održavanju krajeva hromozoma koji se nazivaju telomere. Pokazalo se da se kod ljudi i drugih vrsta dužina telomera skraćuje sa godinama.Grejem je, međutim, izjavio da istraživanje nema neposrednu komercijalnu vrednost.„Ne možemo da gledamo na to kao, na otkriće koje će nam omogućiti da napravimo kremu za podmlađivanje kože od meduza.To ima više veze sa razumevanjem procesa i funkcionalnosti proteina koji pomažu ovim meduzama da izbegavaju smrt. To je jedan od onih radova za koji mislim da će otvoriti vrata novoj liniji studija koju vredi nastaviti”, zaključio je Grejem.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar