MEĐU IZMEĐU

MESEC ĆE DOBITI VODU

317 pregleda

Naučnici Američke svemirske agencije NASA otkrili su formulu za stvaranje vode na površini Meseca. U saopštenju NASA navodi se da čestice nošene takozvanim sunčevim vetrom udaraju u površinu Meseca, a pri određenoj brzini udara stvaraju pogodne uslove za spajanje vodonika i kiseonika, elemenata koji čine vodu.

Stručnjaci su računarskom simulacijom prikazali kako pri interakciji protona i elektrona dolazi do proizvodnje atoma vodonika, koji se potom spajaju sa atomima kiseonika koji se pri toj burnoj reakciji izdvajaju iz molekula SiO2koji se nalaze u Mesečevom tlu.

Naučnici tvrde da je za izazivanje takve reakcije za stvaranje molekula OH ili H2O potrebno da naelektrisane čestice udare u površinu Meseca brzinom od 450 kilometara na sat. Pri takvom udaru čestice izazivaju reakciju izdvajanja kiseonika iz molekula u Mesečevom tlu. NASA fizičar Vilijam Farel kazao je da svako tlo ima potencijal proizvodnje vode ukoliko bude izloženo sunčevim vetrovima. Detaljni izveštaj naučnog istraživanja objavljen je u časopisu JGR Planets.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar