MEĐU IZMEĐU

MESEC OKASNIO U HLAĐENJU

224 pregleda
EPA

Časopis Science: ohladio se milijardu godina kasnije nego što se dosad verovalo.

Ostaci stena nastali taljenjem magme koji su s Meseca stigli na Zemlju nakon uspešne prošlogodišnje kineske misije milijardu godina su mlađi od materijala što su ga ostale misije prikupile pre više decenija, piše u članku objavljenom u časopisu Science, ukazujući na to da se Mesec ohladio kasnije nego što se dosad verovalo.

Uzorci doneseni sa američkih i sovjetskih misija stari su više od 2,9 milijardi godina, no uzorci prikupljeni tokom kineske misije Chang’e-5 krajem prošle godine gotovo su milijardu godina mlađi i upućuju na to da je vulkanska aktivnost na Mesecu trajala duže nego što se ranije pretpostavljalo.U decembru prošle godine kineska sonda bez posade sletela je na prethodno neposećeni deo velike ravnice nastale delovanjem lave, Oceanus Procellarum. Odande je na Zemlju donesen 1.731 gram uzoraka. Jedan od glavnih ciljeva Chang’e-5, nazvanog po mitskoj kineskoj boginji Meseca, bio je saznati koliko je Zemljin prirodni satelit bio vulkanski aktivan.

„Područje Oceanus Procellarum-akarakterišu visoke koncentracije kalijuma, torijuma i uranijuma, elemenata koji generišu toplotu dugotrajnim radioaktivnim raspadom. Oni su mogli imati dugotrajnu magmatsku aktivnost na bližoj nama strani Meseca”, piše u članku izSciencea. U njemu se navodi i da je izvor toplote za magmatsku aktivnost moglo biti takozvano plimsko grejanje ili toplota nastala gravitacionom silom Zemlje.

Uspešnom realizacijom misije Chang’e-5 Kina je postala treća u svetu koja je dosad prikupila Mesečeve uzorke nakon Sjedinjenih Država i Sovjetskog Saveza, zemalja koje su pre 45 godina ostvarile poslednju uspešnu misiju prikupljanja materijala. U sledećih pet godina Kina planira ostvariti Mesečeve misije Chang’e-6 i Chang’e-7, takođe bez posade, a cilj im je istražiti južni pol Meseca.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar