МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МЕСЕЦ ОКАСНИО У ХЛАЂЕЊУ

EPA

EPA

Часопис Sciencе: охладио се милијарду година касније него што се досад веровало.

Остаци стена настали таљењем магме који су с Месеца стигли на Земљу након успешне прошлогодишње кинеске мисије милијарду година су млађи од материјала што су га остале мисије прикупиле пре више деценија, пише у чланку објављеном у часопису Science, указујући на то да се Месец охладио касније него што се досад веровало.

Узорци донесени са америчких и совјетских мисија стари су више од 2,9 милијарди година, но узорци прикупљени током кинеске мисије Chang’e-5 крајем прошле године готово су милијарду година млађи и упућују на то да је вулканска активност на Месецу трајала дуже него што се раније претпостављало. У децембру прошле године кинеска сонда без посаде слетела је на претходно непосећени део велике равнице настале деловањем лаве, Oceanus Procellarum. Оданде је на Земљу донесен 1.731 грам узорака. Један од главних циљева Chang’e-5, названог по митској кинеској богињи Месеца, био је сазнати колико је Земљин природни сателит био вулкански активан.

„Подручје Oceanus Procellarum карактеришу високе концентрације калијума, торијума и уранијума, елемената који генеришу топлоту дуготрајним радиоактивним распадом. Они су могли имати дуготрајну магматску активност на ближој нама страни Месеца”, пише у чланку из Scienceа. У њему се наводи и да је извор топлоте за магматску активност могло бити такозвано плимско грејање или топлота настала гравитационом силом Земље.

Успешном реализацијом мисије Chang’e-5 Kина је постала трећа у свету која је досад прикупила Месечеве узорке након Сједињених Држава и Совјетског Савеза, земаља које су пре 45 година оствариле последњу успешну мисију прикупљања материјала. У следећих пет година Kина планира остварити Месечеве мисије Chang’e-6 и Chang’e-7, такође без посаде, а циљ им је истражити јужни пол Месеца.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар