MEĐU IZMEĐU

MESEC SE SMANJUJE I PUCA

Ilustracija (NASA)

Zemljin prirodni satelit se trese, a tokom poslednih deset godina unutrašnjost se ohladila i skupila kao zrno grožđa, zbog čega se smanjuje, pokazuju podaci NASA.

Stene koje su se ranije rasule ostavile su trag po celoj površini, a novi podaci Nasine misije pokazali su da se i danas dešavaju potresi duž rascepa. Takođe, on nastavlja da se smanjuje. Naučnici upoređuju ovaj proces s načinom na koji se grožđe postepeno bora i stvara linije dok se hladi i skuplja. Za razliku od kože grožđa, Mesečeva kora ne može da se rasteže jer je krta i raspada se kad god se dogodi smanjenje, prenosi „Klix.ba”.

Utvrđeno je da je najmanje osam potresa
dolazilo od pomeranja ploča ispod površine
Meseca, a ne od udara asteroida i drugih
objašnjenja. Ovo je potvrdilo da Mesec još
doživljava pravu tektonsku aktivnost.

Do ovih nedostataka dolazi kada se kora pomera i gura jedan deo iznad drugog. Tada se formiraju neobične stene koje su vidljive na površini. Visoke su i duge kilometrima. Nova istraživanja omogućena su kreacijom algoritma koji je obradio seizmičke podatke iz šezdesetih i sedamdesetih godina. To je pomoglo u rasvetljavanju potresa i razumevanju odakle dolaze.

Nakon što su podaci o lokaciji regenerisani, upoređeni su sa slikama koje je napravio Nasin lunarni izviđački orbiter 2010. godine. Utvrđeno je da je najmanje osam potresa dolazilo od pomeranja ploča ispod površine Meseca, a ne od udara asteroida i drugih objašnjenja. Ovo je potvrdilo da Mesec još doživljava pravu tektonsku aktivnost.

Instrumenti koje su astronauti „Apola” ostavili u prošlosti svoj posao su završili 1977. godine, ali naučnici smatraju da se potres i smanjenje dešavaju i danas, a slike pokazuju nedavne pokrete – kamenje i klizišta na površini. Instrumenti koje je ostavio „Apolo 11” od 1969. do 1977. zabeležili su 28 različitih potresa, koji su se dešavali kada je Mesec bio na najudaljenijoj tački od Zemlje jer Zemljina gravitacija oštećuje koru Meseca. Naučnici se nadaju da će se sada vratiti na Mesec i otkriti kakva je situacija danas.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Posle videa sa Wikiliksa jasno je da na Mesecu nije bilo ljudi i da je svaka prica o tome sporna dok se cinjenice ne prihvate uz VELIKO izvinjenje celoj planeti!!!!

Ostavite komentar