MEĐU IZMEĐU

MESOŽDERKA S MAGNETOM

174 pregleda

Jedna od najpoznatijih biljaka mesožderka, venerina muholovka (dionaea muscipula), već je sama po sebi dovoljno fascinantna, a sada su naučnici otkrili još jednu njenu neverovatnu osobinu – prilikom zatvaranja listova ona stvara merljivo magnetsko polje.

Najnovije istraživanje moglo bi pomoći stručnjacima da bolje razumiju kako biljni svijet koristi magnetske signale za komunikaciju ili za upozorenje o oboljenju. Naučnici odranije znaju da biljke koriste električne signale kao neku vrstu živčanog sistema. Sumnjali su da u tu svrhu koriste i magnetizam, ali je bilo teško evidentirati takav proces, piše ScienceAlert.

Godine 2011. Pokušali su da registruju magnetsko polje oko neobične biljke amorphophallus titanium koju ponekad nazivaju i cvet leša” jer ima vrlo neugodan miris. Koristili su atomske magnetometre koji mogu otkriti najmanje fluktuacije u magnetskom polju.S obzirom na to da su primijetili da biljka stvara skoro neprimetno magnetsko polje, kazali su kako će sledeći put raditi analizu na nekoj drugoj, manjoj biljci.

„Uspeli smo pokazati da akcioni potencijali u višećelijskom biljnom sistemu proizvode merljiva magnetska polja, što ranije nije bilo potvrđeno”, kazala je fizičarka Ane Fabrikant sa Univerziteta Johan Gutenberg (JGU) u Nemačkoj.Akcioni potencijali” su, zapravo, brzi naleti električne aktivnosti, a venerova muholovka može imati više takvih okidača. Naime, ako tu biljku dodirnete, ozledite, izložite toploti ili hladnoći, tada se pokreću njeni akcionii potencijali.

Stručnjaci su tokom ovog istraživanja koristili toplotnu stimulaciju za aktiviranje električne aktivnosti i pomoću magnetometra merili magnetske fluktuacije. Izmerili su visinu magnetske aktivnosti koja je uporediva sa snagom nervih impulsa kod ljudi, odnosno koja je milion puta slabija od Zemljinog magnetskog polja.Osim dokaza o postojanju te pojave, naša otkrića utiru put ka razumevanju molekularne osnove biomagnetizma biljaka”, pišu istraživači u studiji.U budućnosti će se magnetometrija koristiti za proučavanje električne signalizacije na velikim udaljenostima kod različitih biljnih vrsta i za razvoj neinvazivne dijagnostike biljnog stresa i bolesti”, dodali su.Istraživanje pod nazivom Action potentials induce biomagnetic fields in carnivorous Venus flytrap plantsobjavljeno je u časopisu Scientific Reports.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar