EKOSOFIJA

METAN ŠTETNIJI OD UGLJA

261 pregleda
NASA

Naučnici upozoravaju da je ispuštanje pomenutog gasa postalo velika pretnja klimi.

Ispuštanje metana postalo je najveća pretnja klimi na planeti, a najnoviji takav događaj izazvan je curenjem ruskog prirodnog gasa koji se doprema gasovodom ispod Baltičkog mora.Metan je glavni sastojak prirodnog gasa. Može iscuriti u atmosferu iz gasovoda i bušotina, a za njegove emisije u atmosferu krive se i poljoprivreda i bacanje hrane.

Istraživači upoređuju učinke zagrevanja naše planete izazvane metanom i ugljen-dioksidom tokom stoleća i u tom razdoblju prvi se pokazao 28 puta štetnijim, a u proteklih 20 godina čak 80 puta, prema jednom novijem istraživanju.

Naučnici sve češće ukazuju da je smanjenje emisija metana ključno za zagrevanje Zemlje, koje bi valjalo ograničiti do dva Celzijusova stepena u odnosu na predindustrijsko doba. Decenijama je struka bila usredsređena na ugljen-dioksid kao najopasniji gas koji ima učinak staklene bašte, a danas se donosioci odluka okreću metanu kao pretnji. Zbog toga je najmanje 100 zemalja potpisalo obavezu da se smanji emisija metana za 30 odsto od 2020. do 2030. godine.

Zanemarena opasnost

Metan je desetlećima bio, uglavnom, zanemaren, danas naučnici znaju da je kao gas „staklene bašte na kratak rok opasniji iako se u atmosferi zadržava deset godina, a ugljen-dioksid (CO2) vekovima. Istraživači upoređuju učinke zagrevanja izazvane metanom i ugljen-dioksidom tokom stoleća i u tom razdoblju prvi se pokazao 28 puta štetnijim, a u proteklih 20 godina čak 80 puta, prema novijem istraživanju.

To je važno jer svet je na putu da premaši cilj zacrtan Pariskim sporazumom iz 2015. o ograničenju globalnog zagrevanja na manje od dva Celzijusova stepena.Kad bih znao da imamo 100 godina vremena da rešimo posljedice izazvane promenom klime, mnogo bih se manje brinuo, kaže Majk Berners-Li, stručnjak za ugljenični otisak, i dodaje: A kada biste znali kakve nas posledice očekuju 2050. godine, vi biste vrištali zbog ispuštanja metana.

Studija objavljena u septembru pokazuje da su neizbežne pojave, poput otapanja ledene kore na Grenlandu ili arktičkog permafrosta, a one izazivaju samoobnavljanje zagrevanja.

Emisije metana dvostruko zabrinjavaju jer je svet danas bliži nego što se ranije mislilo kritičnoj tačkikada će globalno otopljenje postati proces koji sam sebe perpetuira. Studija objavljena u septembru pokazuje da su neizbežne pojave, poput otapanja ledene kore na Grenlandu ili arktičkog permafrosta, a one izazivaju samoobnavljanje zagrevanja.

Odakle dolazi metan

Tri petine svetskih emisija metana posledica su ljudskih aktivnosti, a ostatak su prirodni izvori, primerice močvare. Od ljudskih aktivnosti dve trećine metana nastajeu stočarstvu i korišćenjem fosilnih goriva, a veliki deo preostale trećine dolazi od razlaganja otpada i gajenja pirinča, pokazuju podaci Koalicije za klimu i čist vazduh (Climate and Clean Air Coalition). Naučnici su proučavali podatke u minuloj deceniji i šokirani su.

„Svuda gde smo istraživali pokazalo se da je ispuštanje metana veće nego što su agencije navodile, kaže Robert Džekson, jedan od autora studije u vezi sa zabrinjavajućim učincima metana objavljene u februaru.To se odnosi na naftna i gasna polja, odlagališta otpada i uzgoj stoke. Naučnici mogu precizno da izmere iznos metana u atmosferi, ali je ključno da clade i stručnjaci koji odlučuju smanje te emisije.

Štetniji od uglja?

Naftne kimpanije i nacije zauzimaju se za korišćenje prirodnog gasa do potpunog prelaza na obnovljive izvore energije, pozivajući se na sledeći argument: sagorevanje prirodnog gasa ispušta upola manje ugljenika po kilovatu u odnosu na ugalj.No ovaj nalaz poništava isticanje gasa iz bušotina, gasovoda, kompresora i druge infrastrukture. Curenje metana u tim procesima može za klimu zapravo biti štetnije od uglja, smatra Sem Aberneti, jedan od autora studije objavljene u februaru.

Vlade, a među njima i američka administracija, uvode obaveze da naftne i gasne kompanije moraju otkrivati i sanirati ta curenja jer su studije pokazale da upravo isticanje metana u industriji stvara velike nevolje. Evropska unija nedavno je poduprla predlog da se neki projekti utemeljeni na prirodnom gasu tretiraju kao zeleni, što se tumači kao ustupak industriji.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar