MEĐU IZMEĐU

MI SMO, IPAK, MARSOVCI

476 pregleda
Profimedia

Pojedini naučnici veruju da je život, umesto na Zemlji, zapravo počeo na Marsu, a nadaju se da će na uzorcima materijala sa te planete pronaći ostatke DNK koji bi potvrdili njihovu pretpostavku.

Zagovornici panspermije, hipoteze da život postoji u celom univerzumu, kažu da je njihova pretpostavka zasnovana na proučavanju dve planete – Zemlje i Marsa. Iako niko sa sigurnošću ne zna gde je i kako tačno počeo život, o tome se može raspravljati na osnovu onoga što do sada znamo o životu na Zemlji kroz fosilne i ugljenične zapise.Istraživači tvrde da Mars i Zemlja, u poređenju s drugim planetama našeg Sunčevog sistema, dele neke jedinstvene kvalitete – štaviše, Mars je, kažu, u mnogo čemu manja, starija Zemlja” koja je prethodno sagorevala” svoje prirodne resurse i elektromagnetno jezgro.

Kako piše Popular Mechanics, naučnici proučavaju genomiku (oblast biologije s fokusom na strukturu, funkciju, evoluciju, mapiranje i uređivanje genoma) kao način da se ekstrapolira poreklo života. Redosled kojim su, na primer, formirane RNK i DNK, može se uporediti s desetinama meteorita na Marsu za koje se zna da su tokom vremena pogodili Zemlju.Pretpostavka je da zapravo postoji univerzalni zajednički predak, što znači da su sve ostale ćelije koje danas imamo na Zemlji nastale iz jedne ćelije. I da li bi poslednji univerzalni zajednički predak mogao biti iz genetskog materijala koji je došao upravo sa Marsa?

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar