MEĐU IZMEĐU

MIJAT KUSTUDIĆ U TOP 100

334 pregleda
Mijat Kustudić

Naš mladi naučnik iz Novog Sada sa dva projekta na listi najboljih iz veštačke inteligencije u svetu.

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) i Međunarodni istraživački centar za veštačku inteligenciju (IRCAI) objavili su listu top 100 izuzetnih projekata iz celog sveta koji koriste veštačku inteligenciju za podršku ostvarivanju 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.Mijat Kustudić, naš mladi naučnik iz Novog Sada, ostvario je izuzetan uspeh jer je s dva projekta, u dva tima, uvrstio svoja rešenja među najbolja u svetu. Prvi kao vođa kineskog tima, a drugi kao ekspert u holandskom timu. Rešenja koja je ponudio ušla su dva puta na pomenutu listu.

Pored ova dva projekta koji su ga svojim rešenjima svrstala među najbolje u svetu na polju veštačke inteligencije, i proteklih godina Mijat Kustudić je nizao uspehe. Godine 2020. bio je vođa mešovitog srpsko-kineskog tima (FTN Novi Sad-Univerzitet Šenžen) koji je osvojio srebrnu medalju u Internet +” takmičenju, među 6,3 miliona takmičara i 1,47 miliona ekipa. Dobitnik je nagrade Univerziteta Šenžen za izuzetne doprinose (2020), a dobio je i nagradu Vlade pokrajine Guangdong (Kina) za izuzetnog stranog studenta (2021). Od međunarodne organizacije JCI je odabran za mladog lidera Srbije u oblasti preduzetništva. Kao član nemačkog tima 2017. godine pomagao solarnoj elektrifikaciji Liberije, jedne od najsiromašnijih država na svetu. Za postignute rezultate Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg ga je nagradila stipendijom. Njegovi naučni radovi su objavljeni u vrhunskim svetskim časopisima.


U Liberiji

Kao vođa tima Univerziteta Šenžen (Kina), osmislio je projekat CDNBye  koji kreira algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog (živog) prenosa u video-industriji. Članovi tima su prof. dr Ben Niu, glavni supervizor i stručnjak za veštačku inteligenciju, i Ting Xie, glavni inženjer.Drugi projekat je Investiciona platforma Cyan Reef holandskog tima. Rešenje koristi algoritme veštačke inteligencije i stvara platformu koja upravlja investicionim kapitalom. Posebno koristan alat je usmeren na krajnje korisnike i na segment korisnika koji su uglavnom isključeni iz tradicionalnih usluga upravljanja kapitalom (mlađi i kupci s nižim/srednjim prihodima). Članovi tima su prof. dr Vlado Kysucky i Marian Tarnavskyi, investicioni bankari.

Konkurencija za ulazak na listu top 100 u svetu bila je izuzetno jaka, nadmetali su se, pored ostalih, NASA, GIZ Gmbh, UN DPPA, UNICEF, mnogobrojne kompanije i univerziteti. Najviše učesnika bilo jeiz SAD, Velike Britanije, Kanade, Nemačke itd. Projekat CDNByejedini je kineski koji je ušao na listu. Svi projekti mogu se naći na veb stranici: https://ircai.org/global-top-100/results/, a objava na kineskom jeziku Šenžen univerziteta na: https://mp.weixin.qq.com/s/Y0e2ZmboajMsuJj5XWoO0w.

O autoru

administrator

Ostavite komentar