МЕЂУ ИЗМЕЂУ

МИKРОГАЛЕРИЈА ЦПН

Илустрација

Излог Центра за промоцију науке, у Kраља Петра 46, претворен је у галерију чији су програми и садржаји видљиви свим случајним и намерним пролазницима београдског Дорћола, а током марта и априла, у Микрогалерији можете видети интерактивну поставку „Нестајање врста.

У Микрогалерији, изложбеном простору отвореном ка Улици краља Петра, у Београду, отворена је интерактивна поставка „Нестајање врста. Пролећна изложба посвећена је биодиверзитету влажних станишта, а приказује биљне и животињске врсте које нестају услед утицаја климатских промена. Изложба у Микрогалерији даје преглед врста у влажним стаништима, истовремено упозоравајући на чињеницу да се број биљака и животиња може драстично смањити уколико не почнемо да водимо рачуна о свом окружењу.

Микрогалерија је посебан изложбени део Научног клуба Београд, који директно комуницира са пролазницима и позива публику да открива научне концепте, појмове, области или феномене. Она представља својеврсни прозор у активности и садржаје Центра за промоцију науке, а у пет квадратних метара представља се научна област, програм или пројектна тема који су тренутно у фокусу. Ово није само излог, већ права интерактивна научнопопуларна поставка, коју сви могу видети, а често и испробати, покренути или слушати.

Поставку чини богат графички приказ влажног станишта у свом пуном биодиверзтету. Посетиоци могу да активирају сензоре који омогућавају промену боје светла које обасјава графику, а променом светла губе се одређени графички слојеви и пред посетиоцем се открива засебна слика.

Све поставке у Микрогалерији засноване су на принципу интерактивности. Интеракција у овом случају подразумева акцију посматрача – не само гледање и читање садржаја у излогу, него и покретање механизма како би се откриле нове информације које поставка нуди. Сензори којима се покреће светло, анимација, видео, механичко померање елемента, употреба телефона (скенирање QР кодова или употреба камере), комуникација са особом унутар простора… неки су од интерактивних приступа досад коришћених у Микрогалерији.

Од отварања Научног клуба, кроз Микрогалерију су, између осталих, прошле и поставке посвећене Дарвиновој теорији еволуције и галапагоским зебама, лего-роботима који решавају математичке проблеме, науци и уметности, динамичној планети Земљи, а прошлог децембра осмишљен је потпуно нов формат извођења научне минијатуре кроз жанр слепстика и пантомиме.

Средином године биће објављен први Отворени позив за идејно и техничко решење за интерактивну поставку у Микрогалерији. Циљ овог позива је да се ангажује шира стручна јавност у креирању научнопопуларних садржаја, и то из области дизајна, архитектуре, машинског инжењерства, електронике...

Очекивано је да се неке од ових дисциплина укрсте у тражењу решења и инспирацији, а реализација ове поставке планирана је за крај 2021. године.

Поставка „Нестајање врста биће изложена у Микрогалерији до 20. априла. Прођите Улицом Kраља Петра!

(Љиљана Илић, ЦПН)

О аутору

Stanko

Оставите коментар